WHO: Vakinisanjem se godišnje sačuva pet miliona života

8
Hina
WHO: Vakinisanjem se godišnje sačuva pet miliona života
Foto: EPA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) "Svjetsku sedmicu vakcinisanja 2022." obilježit će se posljednje sedmice u aprilu pod geslom "Dug život za sve", uz poruku da se godišnje u svijetu vakcinisanjem sačuva oko pet miliona ljudskih života.

Vakcine mogu zaštititi od više od 20 opasnih zaraznih bolesti. Također, ključna su u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR) jer sprječavanjem bolesti i smanjenjem potražnje za antibioticima čuva se njihova učinkovitost, poručuje WHO uoči Svjetske sedmice vakcnisanja.

Mnoge su nekoć smrtonosne bolesti eliminirane zahvaljujući vakcinisanju. Povećanje procijepljenosti i iskorištavanje punog potencijala istraživanja i inovacija vakcina znači zdraviju budućnost i sigurniji život ljudi, ističe WHO.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Od uvođenja vakcinisanja protiv pandemijskog virusa, samo u europskoj regiji WHO-a spašeno je gotovo pola miliona života ljudi starijih od 60 godina.

Pandemija COVID-a utjecala je i na dostupnost vakcinisanja protiv drugih zaraznih bolesti, što je novi globalni izazov.

Globalna pokrivenost vakcinisanja u 2020., prema procjeni WHO-a, pala je na 83 posto. U istoj godini čak je 23 miliona djece na svijetu ostalo uskraćeno za elementarne vakcine.

Zbog rata u Ukrajini otežani su ili prekinuti programi vakcinisanja, a milionima izbjeglih nužno je osigurati zdravstvenu zaštitu, pa tako i vakcinisanje. Sve navedeno čini važnost općeg pristupa vakcina jasnijom nego ikad, ističe WHO.

Istraživanja pokazuju da ulaganje u vakcinisanje jednog Europljanina protiv 17 bolesti iznosi do najviše 3.500 eura ukupno, što je višestruko manje od drugih preventivnih intervencija.

Vakcinisanje protiv gripe, pokazuju podaci europskih istraživanja, može uštedjeti do 332 miliona eura godišnje samo u Europi zbog smanjenja zdravstvenih usluga.

Radna skupina pri Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi (iF!), koja okuplja predstavnike nekih od najvećih proizvođača vakcina na svijetu, stoga je uputila apel na važnost dostupnosti vakcinisanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije