WHO: U ukrajinskim bolnicama sve manje zalihe kiseonika, inzulina i krvi

2
Fena
WHO: U ukrajinskim bolnicama sve manje zalihe kiseonika, inzulina i krvi
Foto: Fena / Agencije / Najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini

Broj napada na bolnice, ambulante, i ostale objekte zdravstvene zaštite u Ukrajini rapidno je povećan u posljednjim danima i nedostaje vitalnih medicinskih potrepština, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Agencija UN-a za javno zdravstvo navodi da je najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara.

"Nastavit ćemo da ažuriramo te cifre. One su se prilično rapidno povećale tokom proteklih nekoliko dana", kazala je visoka zvaničnica WHO za vanredne situacije u Evropi, Catherine Smallwood, na brifingu za novinare.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

UN-ova agencija užurbano radi na snabdjevanju medicinskim potrepštinama Ukrajine, gdje su zalihe kiseonika, inzulina, lične zaštitne opreme i krvnih proizvoda sve manje, saopćio je direktor regionalnog ureda WHO za Evropu, Hans Kluge, na brifingu.

Snabdjevanje kiseonikom, dječjim vakcinama i ekspertiza mentalnog zdravlja su među vodećim prioritetima WHO-a za regiju, kazao je Kluge. Također je naglasio potrebu prioritetnog tretiranja zdravstvene zaštite žena.

"Prethodni sukobi pokazali su nam da su adolescentice, žene s hendikepom i starice posebno ranjiva kategorija. One se suočavaju s povećanim rizikom od napada ljudi van njihovih domova i naoružanih grupa, kao i nasilja njihovih intimnih partnera, i seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja", kazao je Kluge, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije