WHO uvela nova pravila u vezi COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
WHO uvela nova pravila u vezi COVID-a
Foto: EPA-EFE / Sjedište WHO

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je u četvrtak da bi zemlje koje se bore s porastom zaraze COVID-19 u nekim situacijama mogle skratiti preporučeno trajanje karantina od 14 dana.

Agencija UN-a je rekla da bi njene nove smjernice mogle biti od pomoći za mjesta gdje su osnovne usluge pod pritiskom.

Na primjer, karantin bi se mogla skratiti na 10 dana bez testa, i na 7 dana sa negativnim testom - pod uslovom da osoba ne razvije nikakve simptome, navodi WHO.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Tamo gdje testiranje za skraćivanje karantina nije moguće, odsustvo simptoma moglo bi se koristiti kao zamjena za testiranje, navodi agencija u svojim novim privremenim smjernicama.

WHO je također rekao da bi zemlje mogle razmotriti ublažavanje svojih mjera praćenja kontakata u sličnim situacijama, prenosi Reuters.

Za kontakte osoba zaraženih COVID-om, prioritet treba dati onima s najvećim rizikom od zaraze, kao što su zdravstveni radnici, kao i onima koji su pod visokim rizikom od teških bolesti kao što su ljudi s osnovnim bolestima ili necijepljeni.

Neke zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Švicarska već su skratile karantenski period kako bi se izborile s valom zaraza koronavirusom uzrokovanim omikcronom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije