WHO: Trebamo se pripremati za sljedeću pandemiju

4
Radiosarajevo.ba
WHO: Trebamo se pripremati za sljedeću pandemiju
Foto: New York Times / Michael Ryan

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan je rekao da se već sada treba pripremati za novu pandemiju.

U obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), podsjetio je koliko je teškoća stvorila pandemija koronavirusa. Međutim, ukazao je da teškoće mogu biti i veće.

"Ispred nas su drugi izazovi i ako gledamo u budućnost, nemamo vitalan sistem koji će odgovoriti na njih. Mislim da smo suočeni s egzistencijalnom krizom", naglasio je i napomenuo da vakcine protiv koronavirusa nisu jednako distribuisane.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u više od 50 država još nije vakcinisano ni 25 posto stanovništva. Ryan je ocijenio da se samo saradnjom svih bitnih aktera može uspjeti u tome da se svakoj zemlji osigura dovoljan broj vakcina.

Prema njegovim riječima, to niko ne može učniti sam. Očekuje da će se ponovo desiti pandemija.

"Svi su odgovorni zbog toga što su svi u riziku. Trebaju nam multilateralna transnacionalna rješenja s javno-privatnim angažmanom kako bismo imali robustan mehanizam.

To ne znači samo okončanje ove pandemije, jer će nakon ove pandemije uslijediti nova pandemija", upozorio je.

Ryan je naglasio da ono što se nauči u ovoj pandemiji odrediti kako će se čovječanstvo ponašati tokom nove pandemije. 

Smatra da će se pandemija koronavirusa možda završiti ove godine, ali ako svim državama budu dostupne vakcine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije