WHO: Ovo nije dobra strategija, trebaju nam nove vakcine

4
Hina
WHO: Ovo nije dobra strategija, trebaju nam nove vakcine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija u Sarajevu

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su danas da kontinuirano davanje booster doza nije dobra strategija pri borbi s novim varijantama koronavirusa.

Pozvali su naučnike da rade na razvoju vakcina koje bolje štite od novih sojeva.

"Strategija cijepljenja koja se temelji na dodatnom davanju doza izvornog sastava cjepiva vjerojatno neće biti prikladna ili održiva", navodi se u priopćenju Stručne grupe WHO-a, a prenosi AFP.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

WHO navodi kako preliminarni podaci pokazuju da su postojeća cjepiva u slučaju varijante omikron manje učinkovita u prevenciji simptomatske bolesti.

Dodaje da sadašnja cjepiva i dalje pružaju značajnu zaštitu od težih oblika oboljenja.

Ipak, stručnjaci smatraju da "su potrebne i da trebaju biti razvijene vakcine protiv infekcije COVID-19 koje imaju visok učinak na sprječavanje širenja zaraze i njezinu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt".

To će omogućiti da se ograniči utjecaj COVID-a u zdravstvenom smislu, ali i smanji "potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega".

"U očekivanju takvih cjepiva, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih vakcina protiv infekcije COVID-19 kako bi se osiguralo da i dalje pružaju nivo zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporučuje WHO", uključujući omikron, smatraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije