Poruka iz WHO: COVID-a se nećemo osloboditi ni u ovoj godini

3
Radiosarajevo.ba
Poruka iz WHO: COVID-a se nećemo osloboditi ni u ovoj godini
Foto: New York Times / Michael Ryan

"Sama činjenica da će pandemija COVID-a 19 jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan", upozorio je direktor za upravljanje kriznim stanjima u WHO-u.

"Ljudi pandemiju suprotstavljaju endemiji, ali endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi, HIV je endemski, endemsko je nasilje u našim gradovima", rekao je Michael Ryan na virtualnom panelu na Svjetskom privrednom forumu (WEF).

"Endemsko po sebi ne znači da je dobro, endemsko samo znači da je ovdje zauvijek", istaknuo je.

Pojava Omicrona koji je puno zarazniji od drugih sojeva COVID-a, ali uzrokuje puno lakše simptome kod vakcinisanih, pokrenula je raspravu o prelasku pandemije, proglašene početkom 2020., u stanovit endemski oblik, piše Index.

Ta rasprava općenito podrazumijeva da je on puno manje opasan.

"Virusa se nećemo osloboditi ove godine. Možda ga nikad nećemo iskorijeniti. Virusi koji uzrokuju pandemije lako mogu postati dio ekosistema", dodao je.

"Prekinuti možemo javnozdravstvenu krizu međunarodnih razmjera (viši stepen uzbune WHO-a)", rekao je, dodajući da treba "doći do što niže stope incidencije s maksimumom vakcinisanja kako niko ne bi morao umrijeti".

Čelnik organizacije je ujedno rekao da će ubuduće tri do četiri doze možda biti uobičajene kako bi se spriječili teži oblici COVID-a.

Osim Johnson & Johnsona, sve druge vakcine se preporučuju u dvjema dozama, a treća docjepna ili tzv. booster doza uveliko se preporučuju otkad se Omicron proširio u svijetu.

"Te doze više nećemo nazivati booster. Smatrat ćemo samo da su tri ili četiri doze nužne za stjecanje trajnog i snažnog imuniteta koji vas dugotrajno štiti od hospitalizacije i od smrti", istaknuo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije