Bill Gates komentirao "omicron oluju": Šta očekivati krajem ove godine

7
Radiosarajevo.ba
Bill Gates komentirao "omicron oluju": Šta očekivati krajem ove godine
Twitter / Bill Gates

Dok ulazimo u treću godinu pandemije COVID-19 i broj slučajeva obara prethodne rekordne vrijednosti, milijarder iz Microsofta koji je postao filantrop Bill Gates vidi potencijalni kraj pandemije u bliskoj budućnosti.

"Kada Omicron prođe kroz zemlju, onda bi u ostatku godine trebali imati mnogo manje slučajeva", rekao je Gates predsjedateljici globalnog javnog zdravstva Univerziteta Edinburgh Devi Sridhar tokom ove sedmice.

"Dakle, COVID se može liječiti više kao sezonska gripa."

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

To bi učinkovito pretvorilo pandemiju – koja se definira kao bolest koja se širi po cijeloj zemlji, kontinentu ili cijelom planetu – u endem, poput godišnje gripe. To bi moglo značiti godišnje cijepljenje, jednako kao i kako se pripremamo za sezonu gripe, rekao je, piše Business Insider.

Gatesova izjava podsjeća na izjavu dr. Anthonyja Faucija, vrhunskog američkog stručnjaka za zarazne bolesti, koji je ove sedmice rekao da će varijanta Omicron "pronaći gotovo svakoga".

Između prirodnog imuniteta koji se stvara od zaraze i preživljenog COVID-a, mnogo veće stope cijepljenja i sve veće dostupnosti lijekova za liječenje najtežih slučajeva COVID-a, SAD su možda na rubu prijelaza iz pandemije u endemiju.

"Možda smo sada na pragu toga", rekao je Fauci. "Posve je moguće."

Očekuje se da će porast broja slučajeva COVID-a u Omikronu dostići vrhunac do kraja januara, kažu stručnjaci, a jedan ključni pokazatelj već pokazuje znakove da je vrhunac prošao: razine COVID-a u otpadnim vodama su u padu.

Podaci kompanije Biobot Analytics, koja mjeri nivoe COVID-a u više od 100 postrojenja za obradu otpadnih/kanalizacijskih voda diljem SAD-a, pokazuju da je "nivo virusa u otpadnoj vodi rekordno visok", izjavila je za Insider izvršna direktorica i suosnivačica Biobota Mariana Matus.

"Vidjeli smo najveći broj tokom pandemije, što ukazuje da je ovo najveći prijenos bolesti koji smo vidjeli do sada."

Međutim, podaci također pokazuju da su nivoi već u padu - što bi moglo ukazivati na to da se "omicron oluja" blago smiruje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije