WHO traže da potvrda o COVID vakcinaciji ne bude uslov za međunarodna putovanja

1
AA
WHO traže da potvrda o COVID vakcinaciji ne bude uslov za međunarodna putovanja
Arhiv / Ilustracija

Krizni štab Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je preporuku za 194 članice da kao isključivi uvjet za međunarodna putovanja ne traže potvrdu o COVID vakcinaciji te ih je pozvao da prihvate sve vakcine protiv koronavirusa koje je WHO odobrio za vanrednu upotrebu.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus predsjedavao je devetim zasjedanjem Kriznog štaba koje je u Ženevi održano prije četiri dana, a sa značajnim zakašnjenjem danas su objavljene i preporuke tog tijela.

U pisanom saopćenju Kriznog štaba WHO-a se navodi da pandemija COVID-19 i dalje ugrožava zdravlje ljudi u svijetu i da je i dalje na sceni vanredno stanje koje zahtijeva koordiniranu međunarodnu reakciju.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Krizni štab u preporukama od vlasti država članica WHO-a traži da za međunarodna putovanja kao jedini uvjet ne traže potvrdu o COVID vakcinaciji. Kao razlog takve preporuke navode ograničen pristup vakcinama i nepravednu distribuciju vakcina.

U januaru je Krizni štab WHO-a također izglasao preporuku da se za međunarodna putovanja ne uvodi obavezni COVID pasoš o vakcinaciji.

Štab je također pozvao članice da odobre sve anticovid vakcine za koje je who izdao upotrebne dozvole u vanrednim situacijama.

WHO je do sada odobrio upotrebu vakcina protiv koronavirusa koje proizvode kompanije Pfizer/BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Indijski institut za serume (SII), južnokorejska Astra ZenecaBio, Moderna, Janssen, Sinopharm i Sinovac, a u naredna 24 sata je najavljeno izdavanje odobrenja i za vakcine Covaxin, koje proizvodi indijska kompanija Bharat Biotech.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije