! / WHO upozorava: Ovo je jedan od najvećih faktora rizika za karcinom dojke

20. 10. 2021. u 10:46:00 Fena

Shares: 0

Karcinom dojke je najčešće dijagnosticirana vrsta raka u evropskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa 1,579 žena kojima se svakodnevno dijagnosticira rak dojke.

Konzumacija alkohola jedan je od glavnih faktora rizika za tu bolest na koji se može uticati, uzrokujući sedam od 100 novih slučajeva karcinoma dojke u Evropi, navodi u saopćenju Ured WHO-a za Evropu sa sjedištem u Kopenhagenu.

Tokom oktobra, koji je proglašen mjesecom podizanja svijesti o karcinomu dojke, WHO potiče sve da shvate da se rizik od raka dojke može značajno smanjiti jednostavnim smanjenjem konzumacije alkohola.

Evropska regija ima najveću stopu novih dijagnosticiranih karcinoma dojke u odnosu na bilo koju drugu regiju po istraživanju WHO. Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (IARC), u 2020. godini, konzumacija alkohola bila je odgovorna za gotovo 40,000 novih slučajeva karcinoma dojke u regiji.

Isti podaci pokazuju da je karcinom dojke postao najčešći oblik raka u svijetu. Više od 2 miliona novih slučajeva registrirano je 2020. godine, od čega se oko 100,000 može pripisati konzumaciji alkohola.

"Mnogi ljudi, uključujući žene, nisu svjesni da je karcinom dojke najčešći oblik raka uzrokovan alkoholom među ženama u svijetu. Ljudi moraju znati da smanjenjem konzumacije alkohola mogu smanjiti rizik od dobijanja raka. Nije važno o kojoj se vrsti, kvaliteti ili cijeni alkohola radi", kaže dr. Marilys Corbex, viša službenica za nezarazne bolesti pri Uredu WHO za Evropu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)