Think Pink / Borba protiv karcinoma dojke: U petak obuci nešto pink, pokaži da ti je stalo...

19. 10. 2021. u 12:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U petak, 22. oktobra, ponosno obucite nešto roze boje i podijelite svoje i slike vaših kolega sa hashtagom #pinkatwork.

Oktobar je mjesec podizanja svijesti o karcinomu dojke, a u ovoj kampanji možete učestvovati tako što ćete na svojim društvenim mrežama podijeliti fotografije na kojima nosite neki odjevni predmet roze boje.

Karcinom dojke ili bolest modernog doba, kako je danas nazivaju, smatra se jednim od najučestalijih malignih obolijenja kod žena. Precizni podaci o oboljelima od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini nisu dostupni, ali nezvanična statistika pokazuje više od 1.000 slučajeva novooboljelih žena svake godine.

Trenutno, ne postoji dovoljno saznanja o uzrocima nastanka raka dojke, zbog čega je rano otkrivanje bolesti izuzetno bitno za spašavanja života. Ukoliko se rak dojke otkrije rano, i ako je dostupan adekvatan tretman, postoji velika šansa da je taj rak dojke izlječiv.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim dijelovima svijeta, maligni tumori su jedan od vodećih zdravstvenih problema. Kod žena je najčešći karcinom dojke, dok je kod muškaraca najdominantniji karcinom prostate.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” u četrnaest gradova i općina 1. oktobra osvijetlila su neke od najljepših građevina i objekata.

Pošaljimo oboljelim ženama poruku da mislimo na njih i pomozite u podizanju svijesti o karcinomu dojke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA