WHO otvorila novo "središte" u Njemačkoj

3
Fena
WHO otvorila novo "središte" u Njemačkoj
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel i Tedros Adhanom

Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je inaugurirala „novo središte“ u Berlinu koje ima za cilj pomoći u pripremama svijeta za bolju prevenciju budućih pandemija.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i njemačka kancelarka Angela Merkel presjekli su vrpcu kako bi pokrenuli novo središte WHO za pandemijske i epidemijske podatke. WHO tvrdi da je Njemačka prvobitno uložila 100 miliona dolara u taj objekat.

Središte ima za cilj promovirati efikasnije prikupljanje podataka, diobu informacija i analiza, dovodeći do boljeg i koherentnijeg donošenja odluka nakon neodlučnog početnog globalnog odgovora na pandemiju COVID-19. Predvodit će ga dr. Chikwe Ihekweazu, trenutno generalni direktor nigerijskog Centra za kontrolu bolesti.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

"Pandemija COVID-19 „naučila je svijet mnogim bolnim lekcijama. Jedna od najjasnijih je potreba za novim, moćnim sistemima i sredstvima globalnog nadzora na prikupljanju, analizi i širenju podataka o zarazama s potencijalom da postanu epidemije i pandemije",  izjavio je Tedros.

"Virusi se kreću brzo ali podaci se, mogu kretati čak i brže - kazao je Tedros i dodao da je novi centar „jedan od odgovora na preporuke šta možemo učiniti da sačuvamo svijet sigurnim u budućnosti, popunjavanjem rupa u globalnoj odbrani“.

Merkel je naglasila da se informacije prikupljene u novom središtu „trebaju dijeliti sa svim zemljama“.

Dodala je da je „pandemija Covida pokazala koliko možemo ostvariti kada istinski udružimo naše snage“, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije