WHO poslao novu obavijest o delta soju koronavirusa i vakcinama

0
Radiosarajevo.ba
WHO poslao novu obavijest o delta soju koronavirusa i vakcinama
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Cirkuliranje delta varijante koronavirusa u područjima s niskom stopom vakcinacije potiče širenje infekcije COVID-19 posvuda u svijetu, saopćili su u srijedu dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

"U mnogim mjestima u svijetu u kojima je sve više zaraženih delta varijantom koronavirusa, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku razinu procijepljenosti, delta varijanta doista cirkulira i širi se područjima s niskom razinom pokrivenosti cjepivom, a tu je i vrlo ograničena i nedosljedna primjena javnozdravstvenih i socijalnih mjera", rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove na online konferenciji za novinare.

Vakcine bez sumnje sprečavaju povećanje broja težih i smrtnih slučajeva kao posljedice delta varijante koronavirusa, istaknula je glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Rekla je da podaci trenutno ne upućuju na to da je potrebno docijepiti se protiv infekcije COVID-19.

WHO smatra da bi najprije trebalo u cijelosti cijepiti najugroženije osobe posvuda u svijetu, a tek potom u zemljama s visokim prihodima započeti s docjepljivanjem građana.

Priopćenje WHO-a je uslijedilo neposredno prije nego što je američka vlada izvijestila da docjepljivanje kani učiniti široko dostupnim svim Amerikancima, počevši od 20. septembra, posebno s obzirom na to da je u SAD-u sve više zaraženih delta varijantom koronavirusa.

Na novinarsko pitanje o tomu je li potrebno docjepljivanje da bi se pojačala zaštita od COVID-a, Swaminathan je jasno odgovorila: "Aktualni podaci ne upućuju na to da je potrebno dodatno cijepiti u potpunosti cijepljene osobe."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije