WHO prati novu varijantu koronavirusa pod imenom "Mu"

2
Radiosarajevo.ba
WHO prati novu varijantu koronavirusa pod imenom "Mu"
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da prati novu varijantu koronavirusa nazvanu mu, 12. slovo grčke abecede.

Mu je poznat i kao B.1.621 i klasificiran je kao "varijanta od interesa", navodi WHO u svom sedmičnom biltenu o pandemiji.

Svjetsko zdravstveno tijelo reklo je da varijanta ima mutacije koje pokazuju rizik od rezistencije na cjepiva protiv COVID-19, naglašavajući da su potrebne dodatne studije kako bi se to bolje razumjelo, piše The Guardin.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Od svog otkrivanja, mu je prijavljen u južnoameričkim zemljama i u Europi.

Rasprostranjena je zabrinutost zbog pojave novih mutacija virusa jer stope infekcija ponovno rastu na globalnoj razini, pri čemu je visoko prenosiva varijanta Delta uzela maha-posebno među necijepljenima-i u regijama gdje su ublažene antivirusne mjere.

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, mutiraju tokom vremena i većina mutacija ima mali ili nikakav učinak na svojstva virusa.

No, određene mutacije mogu uticati na svojstva virusa i uticati na to koliko se lako širi, na težinu bolesti koju izaziva te na njegovu otpornost na cjepiva, lijekove i druge protumjere.

WHO trenutno identificira četiri zabrinjavajuće varijante COVID-19, uključujući Alfu, koja je prisutna u 193 zemlje, i Deltu, prisutnu u 170 zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije