Otkriven C.1.2 - novi soj koronavirusa!

2
Radiosarajevo.ba
Otkriven C.1.2 - novi soj koronavirusa!
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Stručnjaci iz Južne Afrike su u nedjelju identificirali potencijalnu varijantu COVID-19 koja je dodijeljena liniji PANGO C.1.2.

Prema izvještajima, soj koronavirusa C.1.2 prvi je put otkriven u maju 2021. godine u Južnoj Africi kada je zemlja doživljavala treći val.

U obraćanju medijima, dužnosnici su izjavili da je C.1.2 varijanta COVID-19 od tada otkrivena u većini provincija u Južnoj Africi i u sedam drugih zemalja koje se protežu kroz Afriku, Evropu, Aziju i Okeaniju, piše Health site.

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi nova varijanta COVID-19 u budućnosti mogla izazvati još jedan snažan val koronavirusa jer bi mogla biti varaznija i otporna na vakcine.

Istraživanje i dalje očekuje kompletnu recenziju.

Studija je pokazala da C.1.2 ima 41,8 mutacija godišnje. To je otprilike 1,7 puta brže od trenutne globalne stope i 1,8 puta brže od početne procjene evolucije SARS-CoV-2.

Naučnici su dodali da su potrebne dalje analize da bi se razumio tačan utjecaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima "konkurentsku prednost" u odnosu na delta soj.

Više o ovom istraživanju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije