Prvi put na svijetu: COVID-19 potvrđen i kod jelena

1
Radiosarajevo.ba
Prvi put na svijetu: COVID-19 potvrđen i kod jelena
Foto: Pixabay / Ilustracija

Američka vlada priopćila je da je potvrdila slučajeve COVID-19 kod jelena,  što je prvi put na svijetu, proširujući popis životinja za koje je poznato da mogu biti zaražene ovim virusom.

Američko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o infekciji SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje COVID-19, kod divljih bijelih jelena u državi Ohio, navodi se u priopćenju.

Nema izvješća o jelenima koji pokazuju simptome infekcije, kazala je USDA.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Ne znamo kako su jeleni bili izloženi SARS-CoV-2", napisala je glasnogovornica USDA-e Lyndsay Cole u e-mailu Reutersu. "Moguće je da su bili izloženi ljudima, okolini, drugim jelenima ili drugom životinjskom vrstom."

USDA je ranije prijavila COVID-19 kod životinja, uključujući pse, mačke, tigrove, lavove, snježne leoparde, vidre, gorile i kune.

U svijetu je većina životinjskih infekcija zabilježena kod vrsta koje su bile u bliskom kontaktu s osobom oboljelom od COVID-19, podsjeća agencija.

USDA je prošlog mjeseca izvijestila da je populacija jelena u Illinoisu, Michiganu, New Yorku i Pennsylvaniji bila izložena SARS-CoV-2, na temelju studije koja je analizirala uzorke jelenskih seruma na antitijela na bolest.

Unvierzitet veterinarske medicine Univerziteta Ohio State prikupilo je uzorke zaraženih jelena u Ohiu od januara do marta u sklopu tekućih studija, objavila je USDA. Pretpostavljalo se da su uzorci pozitivni na COVID-19 na univerzitetskim testovima, a slučajevi su potvrđeni i u Nacionalnim laboratorijima za veterinarske usluge USDA-e, navodi se u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije