WHO: Nalazimo se u kritičnom trenutku, posebno Europa, ovo nije vježba!

0
Radiosarajevo.ba
WHO: Nalazimo se u kritičnom trenutku, posebno Europa, ovo nije vježba!
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Sjeverna hemisfera proživljava "kritičan trenutak" pandemije COVID-19, upozorio je direktor WHO-a i ocijenio da previše zemalja bilježi eksponencijalni rast slučajeva.

"Nalazimo se u kritičnom trenutku pandemije, posebice sjeverna hemisfera", izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

"Prevelik broj zemalja bilježi eksponencijalno povećanje slučajeva COVID-19 i to dovodi do toga da su bolnice i jedinice intenzivne njege blizu ili su prekoračile svoje kapacitete, i to još u oktorbu", dodao je.

Ocijenio je da će "sljedeći mjeseci biti jako teški i da su neke zemlje na opasnom putu".

"Tokom posljednja 24 sata blizu polovice zabilježenih slučajeva u svijetu je bilo u Europi", precizirala je dužnosnica za vođenje pandemije u WHO-u dr. Maria Van Kerkhove.

"U nekoliko europskih zemalja kapaciteti bolnica će biti popunjeni sljedećih sedmica", upozorila je.

"Pozivamo čelnike da odmah poduzmu mjere kako bi se izbjegle nepotrebne smrti, urušavanje osnovnih zdravstvenih usluga i zatvaranje škola. Kao što sam rekao u februara, ponavljam i danas, ovo nije vježba", rekao je šef WHO-a.

Čelnik te UN-ove agencije je upozorio da će se opća karantena moći izbjeći ako vlade uspiju usavršiti svoje sisteme traženja kontakata i koncentrirati se na izolaciju svih slučajeva i karantenu kontakata.

"Više puta smo vidjeli u cijelom svijetu da nikada nije prekasno da čelnici djeluju i svladaju epidemiju", rekao je.

Pandemija novog koronavirusa je u svijetu usmrtila više od 1,1 milion ljudi od pojave bolesti krajem decembra prošle godine.

Diljem Europe je više od 8,2 miliona oboljelih i više od 258.000 umrlih od infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi koronavirus SARS-CoV-2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije