COVID-19 / Novo upozorenje iz WHO-a prema građanima Europe: Stavljajte kontakte u izolaciju

20. 10. 2020. u 08:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Europi i SAD-u, voditelj službe za hitne zdravstvene situacije u Svjetskog zdravstvenoj organizaciji (WHO) Michael Ryan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.

"Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem covida bude stavljen u karantenu tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa", rekao je Michael Ryan na konferenciji za novinarie u Ženevi.

"Mislim da se to nije činilo niti da se ne čini na sistemski način" i to je "jedan od glavnih razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je Ryan.

Traženje kontakata u mnogim je europskim zemljama otežano a broj novih slučajeva covida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu posljednje dvije sedmice.

"Oko polovice zemalja europske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija", kazao je Ryan.

Njegova kolegica Maria Van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mjere, "ne ulazi u mozak".

"Znam da je ljudima dosta ali taj je virus pokazao da se može ponovno pojaviti velikom brzinom i zaprijetiti bolnicama i zdravstvenom sistemu ako ne pazimo na mjere", rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U svijetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

Situacija u Bosni i Hercegovini do 10 sati u utorak je također zabrinjavajuća - skoro 35.000 zaraženih koronom i 998 umrlih.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA