Šef WHO-a o imunitetu krda i COVID-u: Nezamislivo, nikada u historiji!

2
Hina
Šef WHO-a o imunitetu krda i COVID-u: Nezamislivo, nikada u historiji!
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak ocijenila nezamislivim dopuštanje slobodnog cirkuliranja novog koronavirusa kako bi se postigao kolektivni imunitet.

“Nikada u povijesti javnog zdravstva se imunitet krda nije koristio kao strategija odgovora na epidemiju, a još manje na pandemiju. To je znanstveno i etički problematično”, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

“Slobodno pustiti opasan virus, koji ne razumijemo u potpunosti, suprotno je etici. To nije opcija”, inzistirao je.

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od milion oboljelih u svijetu nakon što je ured WHO-a u Kini upozorio na pojavu bolesti krajem prosinca prošle godine.

“Velika većina ljudi u većini zemalja je osjetljiva na zarazu tim virusom. Serološka istraživanja upućuju da je u većini zemalja zaraženo manje od 10 posto stanovništva”, objasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je također dodao da se ne zna dovoljno o imunitetu onih koji su bili zaraženi koronavirusom i naglasio da su se neki ponovo zarazili.

“Većina zaraženih virusom razvijaju imunitet tokom prvih sedmica, ali ne znamo radi li se o trajnom i jakom imunitetu, ni je li on različit od osobe do osobe”, dodao je.

Naglasio je da je koncept imuniteta krda korišten u kampanjama cijepljenja i podsjetio da je za male boginje potrebno cijepiti 95 posto stanovništva da bi preostalih pet posto bilo zaštićeno, dok za dječju paralizu ta stopa iznosi 80 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije