Vodeći svjetski ljekari analizirali Trumpovu snimku: "On nije dobro"

0
Radiosarajevo.ba
Vodeći svjetski ljekari analizirali Trumpovu snimku: "On nije dobro"
Foto: EPA-EFE / Donald Trump se vratio kući

Nakon što se američki predsjednik Donald Trump vratio iz bolnice Walter Reed, snimke emitirane iz Bijele kuće izazvale su niz komentara po društvenim mrežama, od kojih neki dolaze od vrhunskih liječnika.

Podsjetimo, Trump je prošlog petka dobio pozitivan test na COVID-19, da bi u roku kraćem od 24 sata od objave rezultata bio prebačen u vašingtonsku bolnicu Walter Reid, koja je na glasu kao jedna od najboljih bolnica na svijetu. Nakon trodnevnog boravka u bolnici, prilikom kojeg je primio tri različite terapije (eksperimentalni koktel protutijela, Remdesivir i deksametazon), američki predsjednik vratio se u Bijelu kuću.

Nakon što ga je helikopter Marine One prebacio do tratine uz Bijelu kuću, Trump se popeo uz stepenice, skinuo masku i pozirao fotoreporterima.

Upravo su snimke tih trenutka izazvale vrlo zanimljive reakcije po društvenim mrežama, piše Newsweek, a prenosi Index. Mnogi su komentirali kako je sa snimki očito da Trump otežano diše, a bilo je i komentara u kojima se tvrdi da je Trump u jednom trenutku vidljivo zadrhtao zbog boli uzrokovane otežanim disanjem.

Otežano disanje je, opće je poznato, jedan od uobičajenijih simptoma COVID-a, koji se nerijetko javlja kod oboljelih u rizičnim skupinama, a Trump spada u visokorizičnu skupinu zbog životne dobi (ima 74 godine) i indeksa tjelesne mase (BMI) koji ga svrstava u skupinu pretilih osoba. No, čak i ako zanemarimo komentare s društvenih mreža koji dolaze ljudi koji nisu stručnjaci, treba imati na umu da su Trumpovo disanje po povratku u Bijelu kuću komentirali i liječnici, odnosno profesori medicine.

"Predsjednik je hodao kao da pati od otežanog disanja. Napravio je oko 60 koraka (dvaput je zastao) i popeo se uz 30-ak stepenica. Kolika je bila njegova zasićenost kisikom prije napuštanja bolnice Walter Reid? Njegova 'energija' nije stvarna, vjerojatno se radi o nuspojavi steroida (deksametazona, op. a.). Puno je drugih problema", napisao je dr. Talmadge King Jr, dekan na USCF-u, jednom od najprestižnijih američkih univerziteta na polju medicine. King je, inače, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za bolesti pluća.

Da je Trump u trenutku povratka u Bijelu kuću zaista imao problema s disanjem, potvrdila je i dr. Lucy Kalanithi, izvanredna profesorica kliničke medicine na prestižnom američkom univerzitetu Stanford.

"Kao liječnica, osjećam intenzivnu empatiju dok gledam ovo. Ovaj pacijent nije dobro", napisala je dr. Kalanithi.

Kingovu procjenu podržao je i njegov kolega s fakulteta, prof. dr. Bob Wachter: "Ako je ikad bilo ikakve sumnje u vezi stanja pluća, ova slika govori više od 1000 riječi. Ovako izgledaju pacijenti kad značajan dio njihovih pluća ne može izmjenjivati kisik i ugljični dioksid. Istinski zastrašujuć osjećaj."

Podsjetimo, liječnički tim Bijele kuće je, uoči puštanja Donalda Trumpa iz bolnice, ustvrdio da se "predsjednik još nije izvukao, ali smije ići doma". Rekli su kako je Trump dva puta u gotovo tri dana, koliko je bio u bolnici, primao kisik. U nedjelju su mu dva puta značajno pale razine kisika te ga je tada primio.

Sam Trump je prije izlaska iz bolnice napisao: "Osjećam se bolje nego prije 20 godina."

Nakon povratka iz Bijele kuće Trump je objavio video u kojem navodi da je bolnicu mogao napustiti još prije dva dana jer se osjećao sjajno, bolje no u zadnjih 20 godina, a iako kaže da to ne zna, izrazio je nadu da je sada "možda i imun" na koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije