Ko je Trumpov doktor Sean Conley?

Radiosarajevo.ba
Ko je Trumpov doktor Sean Conley?
EPA-EFE / Sean P. Conley

Nakon što je Donald Trump objavio da ima koronavirus, doktor Sean P. Conley dao je kratku izjavu kojom je potvrdio dijagnozu i napomenuo da su Trump i Melania "trenutno dobro".

U petak poslijepodne, Conley je objavio da je predsjednik "i dalje umoran, ali dobre volje".

Conley je također rekao da je Trump primio dozu koktela s protutijelima koju je proizveo Regeneron, a koju još nije odobrila Agencija za hranu i lijekove, pa je tako američki predsjednik postao ispitanik za eksperimentalni lijek.

Trump se zatim uputio u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed, gdje se očekuje da će ostati nekoliko dana, piše Slate.

Ko je Conley?

Vjerojatno će dalje novosti o predsjednikovu zdravlju i savjeti oko njegovih odluka dolaziti od Conleyja, koji je ustvari američki mornarički veteran koji je od maja 2018. godine službeni doktor Bijele kuće.

Naslijedio je Ronnyja Jacksona, koji je jednom rekao kako Trump ima dobre gene i da nema apsolutno nikakve kognitivne i mentalne probleme.

Jackson se sada u Teksasu kandidovao za Kongres.

Conleyjev profil na LinkedInu kaže da je završio Philadelphia College of Osteopathic Medicine, da je služio u Američkoj mornarici kao doktor za hitne slučajeve te bi trebao imati 40 godina, prenosi index.hr.

Kod Conleyja nema transparentnosti?

Nakon pregleda u februaru 2019. godine, prvog koji je proveo kao doktor Bijele kuće, Conley je ocijenio da je Trump vrlo dobrog zdravlja te dodao: "Pretpostavljam da će tako ostati za vrijeme njegova mandata i kasnije."

U pregledu je sudjelovalo 11 specijalista, ali Conley nije iznio detalje o kome se radi i kako su bili uključeni.

U to vrijeme, CNN je objavio: "Rezultati pregleda pružili su ograničenije informacije nego prošlogodišnji."

U novembru je Trump otišao u bolnicu u nepredviđenu posjetu doktoru pa se nagađalo da je doživio srčani udar. Conley je sastavio dopis u kojem iznosi da s Trumpovim srcem nema problema te da se radilo o rutinskoj i planiranoj provjeri.

Čini se pomalo sumnjivim da fraza "u vrlo dobrom zdravlju" tačno opisuje stariju osobu koja se aktivno boji vježbanja. I čini se da bi trebalo postojati neko objašnjenje zašto Trump, čovjek čiji je svaki potez isplaniran zato što je predsjednik, odjednom odlučio navratiti u bolnicu. Ova izvješća u najmanju ruku ne pokazuju sklonost nijansiranju i transparentnosti kod Conleyja, nego blagu podršku predsjednikovoj vlastitoj slici o sebi, piše Slate.

Rukovanje, pozitivan na koronu

Conleyjevo dosadašnje postupanje s objavama o Trumpovu covidu-19 ne ulijevaju dodatno povjerenje. U martu se Trump rukovao s nekim ko je kasnije dobio simptome covida-19 i potom večerao za istim stolom s nekim ko je kasnije bio pozitivan na koronavirus.

Javnost je bila zabrinuta zbog ovih susreta, ali Conley je napisao da se "te interakcije kategoriziraju kao nizak rizik za prijenos" i da "testiranje na covid-19 nije potrebno" prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Više doktora reklo je CNN-u da se ne slaže s ovom procjenom, s obzirom na višestruku izloženost, činjenicu da bi predsjednik mogao proširiti covid-19 na mnogo ljudi ako se zarazi te da je od posebne važnosti znati čim prije ima li osoba odgovorna za Ameriku alarmantnu novu bolest.

Konačno, nakon što je pripadnik Trumponog osoblja testiran pozitivno na covid-19 u maju, Conley je u dopisu objavio kako je preventivno stavio Trumpa na hidroksiklorokin, lijek protiv malarije.

Šira medicinska zajednica izrazila je svoje nezadovoljstvo ovim izborom. Prvo, ispitivanja hidroksiklorokina pokazala su njegov potencijal u liječenju bolesnih ljudi, a ne kao potencijalni preventivni lijek. Drugo, ova ispitivanja bila su skromna te su dala mješovite rezultate u smislu učinkovitosti, a pokazalo se i da bi hidroksiklorokin mogao uzrokovati i značajne nuspojave. Dokazi o ovom lijeku kao tretmanu za covid-19 kasnije su bili neuvjerljivi. Ne znamo je li Trump imao bilo kakvu negativnu reakciju na lijek.

Naglašavao je kako je Trump odlično

Dakle, Slate rezimira, Trumpov doktor rekao je više puta da je Trump odličnog zdravlja i generalno je odbio pružiti više detalja. Rekao je kako misli da u proljeće nije bilo potrebe za testiranje Trumpa nakon što je potencijalno bio izložen koronavirusu.

Umjesto da, na primjer, insistira na tome da predsjednik nosi masku, odlučio je da je najbolji način prevencije da Trump dobije koronavirus primjena neprovjerenog lijeka. Sve što sada možemo učiniti je pričekati što će nam Conley sljedeće reći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije