Wall Street porastao nakon Trumpovog povratka u Bijelu kuću

0
Radiosarajevo.ba
Wall Street porastao nakon Trumpovog povratka u Bijelu kuću
Agencije / Wall Street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi snažno porasli jer se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama i jer je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izašao iz bolnice. 

Dow Jones ojačao je 465 bodova ili 1,68 posto, na 28.148 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,80 posto, na 3.408 bodova, a Nasdaq indeks 2,32 posto, na 11.332 boda. 

Skok tih indeksa zahvaljuje se poboljšanom zdravstvenom stanju predsjednika Trumpa, koji je u ponedjeljak napustio vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona u kojoj se od petka liječio od COVID-19, te se helikopterom vratio u Bijelu kuću. 

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD početkom novembra. 

Podršku tržištima pružila je i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, premda su trenutno pregovori zastali. 

„I dalje se komunicira o poticajnim mjerama. Čini se da će se nešto postići”, kaže Jim Paulsen, strateg u kompaniji The Leuthold Group. 

Poticaji se željno iščekuju jer niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da se oporavak privrede od koronakrize posljednjih mjeseci usporava. 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 5.942 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,10 posto, na 12.828 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.871 bod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije