Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo hitnu sjednicu o dešavanjima u Gazi

AA
Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo hitnu sjednicu o dešavanjima u Gazi
Anadolija / Krvavi "Dan zemlje": 12 Palestinaca poginulo u sukobu s izraelskim snagama
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) će danas održati hitnu sjednicu o posljednjim dešavanjima u Gazi gdje su izraleski vojnici u petak usmrtili 15 Palestinaca.

Zatvorena sjednica će biti održana na zahtjev Kuvajta, nestalne članice Vijeće sigurnosti UN-a.

Podsjetimo, broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na "Dan zemlje", povećan je na 15, potvrdio je Ashraf al-Qidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi.

U napadima na demonstrante u Gazi i na Zapadnoj obali povrijeđeno je blizu 1.400 Palestinaca.

Palestinci održavaju masovne demonstracija pod nazivom "Veliki marš za povratak" na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se, na šest različitih područja, okupilo desetine hiljada ljudi.

Povodom "Velikog marša za povratak" na različitim pograničnim područjima postavljeni su i šatori. Palestinska strana tvrdi da su u pitanju mirne demonstracije. Međutim, komandant izraelske vojske Gadi Eisenkot je poručio da će, u slučaju "napada na izraelsku infrastrukturu, vojnicima dati dozvolu za upotrebu oružja".

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije