Sukobi izraelske vojske i Palestinaca: Troje mrtvih, stotine povrijeđenih

Anadolija
Sukobi izraelske vojske i Palestinaca: Troje mrtvih, stotine povrijeđenih
Foto: Anadolija / Protesti na granici Izraela i Palestine
Tokom palestinskih protesta, u petak, izraelske snage otvorile su vatru na okupljene pri čemu su ubijena najmanje tri Palestinca, dok ih je na stotine povrijeđeno, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Palestine.

Desetine hiljada Palestinaca okupilo se u petak duž granice između Pojasa Gaze i Izraela, gdje drže skupove kojima žele potvrditi svoje pravo da se vrate u domove u istočnoj Palestini. Masovne demonstracije, u petak, također imaju za cilj da podstaknu Izrael da podigne svoju desetljetnu blokadu obalne enklave.

“Od jutros bolnice u Pojasu Gaze primile su tri smrtno stradale osobe. Dvoje ih je dovedeno u Europsku bolnicu, a treća u Zdravstveni centar Shifa. Obje bolnice su, također, primile desetine povrijeđenih demonstranata“, kazao je Ashraf al-Qidra, portparol Ministarstva zdravlja Palestine.

Prethodno, u petak, u izraelskom granatiranju poljoprivrednog područja južnog dijelu Pojasa Gaze ubijen je palestinski farmer, dok je drugi povrijeđen.

Svjedoci su kazali za Anadolu Agency (AA) da je farmer Omar Wahid Samour (28) iz gradića Bani Suheila ubijen u izraelskom granatiranju, a Ahmed Salim al-Shami (23) ozbiljno povrijeđen. Dodali su da su obojica radili u oblasti u blizini granične ograde koja dijeli Pojas Gaze i Izrael.

Granatiranje u petak dogodilo se svega nekoliko sati prije planiranih palestinskih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak“ na granici Pojasa Gaze i Izraela. Sve velike palestinske frakcije podržale su mirne skupove tokom kojih je planirano da se demonstranti masovno okupe duž cijele istočne granice sa Izraelom, koja je duga 45 kilometara.

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije