Amal Clooney brani novinare u Mijanmaru: Izvještavali o ubistvima Rohinja

Radiosarajevo.ba
Amal Clooney brani novinare u Mijanmaru: Izvještavali o ubistvima Rohinja
Foto: Radiosarajevo.ba / Amal Clooney

Advokat za ljudska prava Amal Clooney pridružila se timu koji predstavlja dva Reutersova novinara zatvorena od strane vlasti u Mijanmaru, nakon što su razotkrili ubistvo deset Rohinja muslimana u mijanmarskoj državi Rakhine na sjeveru zemlje.

Gospođa Clooney je potvrdila da će pomoći advokatima koji rade na slučaju Reutersovih reportera koji su zarobljeni nakon što su optuženi da su posjedovali vladine tajne papire.

"Wa Lone i Kyaw Soe Oo su uhapšeni samo zbog toga što su novinari i što su izvještavali. Pogledala sam slučaj i jasno je bez ikakve sumnje da su novinari nevini i trebali bi biti pušteni odmah", rekla je Clooney i dodala:

"Umjesto da budu pušteni njima je odbijena jamčevina i očekuje ih 14 godina u zatvoru. Ishod ovog slučaja mnogo će nam reći o Mijanmaru i posvećenosti zvaničnika ova države zakonima i pravu, kao i slobodi govora", rekla je Clooney.

Reuters je izvjestio kako su dva novinara zatvorena nakon što su istraživali slučaj ubistva deset Rohinja muslimana u državi Rakhine. Podsjetimo krajem augusta vojska Mijanmara je započela akciju pod izgovorom da se bore protiv militantnih skupina Rohinja muslimana, a ona je rezultovala s preko 700.000 izbjeglica koje sada žive u Bangladešu u ekstremno lošim uvjetima.

Ambasador Mijanmara u UN-u, Hau Do Suan rekao je prošlog mjeseca kako Reutersovi novinari nisu uhapšeni zbog toga što su izvještavali, nego zbog toga što su posjedovali tajne vladine dokumente. Iz Reutersa su rekli kako će gospođa Clooney, koja je supruga poznatog glumca Georgea Clooneya dodatno ojačati pravni tim u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije