Netanyahu pohvalio Hrvatsku: Prodaja F-16 osnažit će naše veze

Fena
Netanyahu pohvalio Hrvatsku: Prodaja F-16 osnažit će naše veze
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da sporazum s Hrvatskom o prodaji 12 polovnih i dorađenih vojnih aviona F-16 u vrijednosti 2,9 milijardi kuna (500 miliona američkih dolara) pokazuje snagu izraelske vojne industrije.

Dodao je da to znači i jačanje postojećih odnosa Izraela i Hrvatske u više područja, prenose u petak izraelski mediji.

 Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 vojnih aviona F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna. Ponuda obuhvaća i prisustvo instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

"Izraelska vojna idustrija još jednom je dokazala da je najbolja na svijetu. Ovaj sporazum će osnažiti već postojeće odnose između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, odbrane i ekonomije", kazao je Netanyahu čije riječi prenosi dnevni list Haaretz.

Prema njegovim riječima, taj će sporazum također "ojačati izraelske vazduhoplovne snage i izraelsku sigurnost općenito".

Internetski portal Israel Defence prenosi ocjenu izraelskog ministarstva odbrane koji je potpisivanje sporazuma nazvao "važnom prekretnicom u jačanju bilateralnih odnosa  (...) i strateške saradnje između dvije zemlje".

Mediji prenose i riječi hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koji je potpisivanje sporazuma nazvao "historijskim danom za hrvatsko ratno vazduhoplovstvo i ulaganjem u sigurnost zemlje".

Mediji također ističu da je Hrvatska dala prednost Izraelu ispred "drugoplasirane" Švedske koja je nudila eskadrilu Gripena te da je Hrvatska, članica NATO-a, u "mini utrci u naoružanju s ruskom saveznicom Srbijom koja je nedavno nabavila šest polovnih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije