Krvavi "Dan zemlje": 12 Palestinaca poginulo u sukobu s izraelskim snagama

Anadolija
Krvavi "Dan zemlje": 12 Palestinaca poginulo u sukobu s izraelskim snagama
Anadolija / Krvavi "Dan zemlje": 12 Palestinaca poginulo u sukobu s izraelskim snagama
Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na "Dan zemlje" povećan je na 12, potvrdio je Ashraf al-Qidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi.

Podsjećamo, desetine hiljada Palestinaca okupilo se u petak duž granice između Pojasa Gaze i Izraela, gdje drže skupove kojima žele potvrditi svoje pravo da se vrate u domove u istočnoj Palestini. Masovne demonstracije, u petak, također imaju za cilj da podstaknu Izrael da podigne svoju desetljetnu blokadu obalne enklave.

Prethodno, u petak, u izraelskom granatiranju poljoprivrednog područja južnog dijelu Pojasa Gaze ubijen je palestinski farmer, dok je drugi povrijeđen.

Granatiranje u petak dogodilo se svega nekoliko sati prije planiranih palestinskih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak“ na granici Pojasa Gaze i Izraela. Sve velike palestinske frakcije podržale su mirne skupove tokom kojih je planirano da se demonstranti masovno okupe duž cijele istočne granice sa Izraelom, koja je duga 45 kilometara.

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije