Vakcinacija postaje obavezna u Grčkoj, evo i za koga...

1
Radiosarajevo.ba
Vakcinacija postaje obavezna u Grčkoj, evo i za koga...
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Grčka će sljedeće sedmice objaviti obaveznu vakcinaciju za određene profesije, saopštila je danas Vlada, nakon nedavnog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Komisija za bioetiku u junu je preporučila obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i osoblje koje brine o starima "kao krajnju mjeru" i u određenom vremenskom okviru ukoliko napori za ohrabrivanje imunizacije ne daju rezultate.

Portparol Vlade Aristotelija Peloni rekla je na konferenciji za novinare da će Vlada sljedeće sedmice objaviti odluku na osnovu te preporuke.

U Grčkoj se vodi debata o tome da li je obavezna vakcinacija etički ispravna, a anketa televizije Sky pokazala je da većina Grka podržava takvu odluku za zaposlene u sektorima koji imaju kontakt sa građanima.

Vlasti su od danas ponovo uvele ograničenja za rad restorana, kafića i noćnih klubova i dozvolile da u njima borave samo mušterije koje sjede.

Broj zaražeih u Grčkoj raste usljed širenja delta varijante koronavirusa.

Do sada je vakcinisano oko 38 posto grčke populacije, a Vlada je usvojila podsticaje za imuniziaciju da bi do jeseni bilo vakcinisano 70 pdsto stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije