Porast broja novozaraženih: Proglašeno vanredno stanje u Tokiju

0
Fena
Porast broja novozaraženih: Proglašeno vanredno stanje u Tokiju
Foto: Reuters.com / Vanredno stanje u Tokiu

Tokio je nakon odluke Japanske vlade stavljen pod četvrto vanredno stanje zbog povećanog broja slučajeva zaraze COVID-19, a sve s ciljem da spriječe novi val zaraze.

Također postoji velika mogućnost da će organizatori Olimpiijskih igara zabraniti prisustvo publike, prenosi Reuters.

Medicinski stručnjaci sedmicama su govorili kako bi odsustvo gledatelja na Igrama bila najbolja opcija s obzirom na to da postoji opasnost na to da biprisustvo hiljada sportista i publike mogao podstaći novi val zaraza.

"Podržavam, naravno, bez gledatelja, ali zabrinutost nikada neće nestati sve dok imamo veliki događaj poput ovoga, zajedno s praznicima i sezonom godišnjih odmora", rekla je Yuki Furuse, profesorica Univerziteta Kyoto koja radi s vladinom grupom stručnjaka za koronavirus.

Furuse je nedavno predvidio da bi se novi dnevni slučajevi u Tokiju mogli povećati na 1.000 u julu i 2.000 u avgustu, povećavajući rizik da bolnice u glavnom regionu ostanu bez kreveta.

"Uzimajući u obzir učinak varijanti koronavirusa i ne dopuštajući da se infekcije ponovno prošire na ostatak nacije, moramo ojačati svoje protumjere," rekao je premijer Yoshihide Suga.

"S obzirom na situaciju, izdat ćemo vanredno stanje za Tokio", dodao je Suga.

Vanredno stanje na snazi će biti od ponedjeljka do 22. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije