Ljekari uputili poziv na otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju

0
AA
Ljekari uputili poziv na otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju
EPA / Tokijo

Predsjednik Unije ljekara Japana Ueyama Naoto izjavio je da bi zbog četvrtog vala pandemije COVID-19 trebalo otkazati Ljetne olimpijske igre u Tokiju.

Ukazujući na aktuelnu lošu epidemiološku sliku u Japanu, Ueyama je kazao da će dolazak više od 100.000 ljudi tokom Olimpijskih igara dodatno pogoršati trendove povećanja broja novozaraženih.

“U Japanu je trenutno na sceni četvrti val pandemije. Sve postojeće varijante koronavirusa će biti tu u Tokiju. Može doći i do pojave posve novih varijacija virusa“, upozorio je Ueyama.

Ističući kako ni proces vakcinacije u Japanu nije na nivou nekih zemalja Zapada, Ueyama je kazao da održavanje Olimpijskih igara u datim uvjetima predstavlja neodgovornost prema sportistima.

“Ne treba zanemarivati ova upozorenja i pozivam na otkazivanje Olimpijskih igara do čijeg početka je ostalo manje od dva mjeseca“, kazao je Ueyama.

Zamjenik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) John Coates izjavio je prošle sedmice da ta organizacija podržava održavanje Olimpijskih igara u najavljenom terminu, bez obzira što su u Japanu na snazi stroge restrikcije uvedene zbog pandemije.

Japanska novinska agencija Kyodo nedavno je provela anketu sa oko 3.000 ispitanika, a 59,7 posto njih je kazalo da u jeku loše epidemiološke slike u Japanu podržava ideju otkazivanja Olimpijskih igara.

Održavanje Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju je prvobitno bilo planirano za prošlu godinu, ali je zbog pandemije odgođeno za ovu godinu. Otvaranje Olimpijade najavljeno je za 23. juli, a zatvaranje za 8. august ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije