Njemački stručnjaci: Nema kolektivnog imuniteta bez vakcinacije mladih

3
Radiosarajevo.ba
Njemački stručnjaci: Nema kolektivnog imuniteta bez vakcinacije mladih
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kolektivni imunitet na koronavirus vjerovatno se neće moći postići bez imuniziranja djece i adolescenata, objavilo je to Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).

“Uobičajeno se misli da će se kolektivni imunitet postići kada 60 do 70 posto populacije bude zaštićeno od patogena. Ali to pretpostavlja da se virus ne može reproducirati kod tih osoba”, rekao je to potpredsjednik DGfI-ja Reinhold Foerster za dnevne listove medijske grupaciju Funke Media Group u komentarima objavljenim u utorak, piše Hina.

Foerster je rekao da je s virusom Sars-Cov-2 to drugačije: ljudi mogu prenositi virus iako sami nisu bolesni, čak i ako su cijepljeni. Delta varijanta virusa samo pogoršava takvu situaciju, naglasio je.

“Ona je mnogo zaraznija. I jako pogađa adolescente i djecu”, pojasnio je. “Sve dok ta grupa uopće nije imunizirana ili je vakcinisana samo malo neće se postići kolektivni imunitet”.

Po njemačkom Institutu Robert Koch za kontrolu bolesti (RKI), najmanje 85 posto stanovništva u dobi između 12 i 59 godina i 90 posto onih iznad 60 godina mora se imunizirati da bi se uspješno borilo protiv delta varijante koronavirusa.

“Kada bi se ta stopa imunizacije postigla na vrijeme, najavljeni četvrti val u jesen odnosno zimu bio bi malo vjerovatan”, objavio je RKI u ponedjeljak.

Trenutno komisija za vakcinaciju (Stiko) nije izdala opću preporuku za imuniziranje djece i mladih iznad 12 godina a za one ispod 12 nema odobrenog cjepiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije