Uživo: Noć neizrecivog užasa - i dalje traje napad na Gazu u kojoj je milion djece!

7
Radiosarajevo.ba
Uživo: Noć neizrecivog užasa - i dalje traje napad na Gazu u kojoj je milion djece!
Foto: AA / Gaza u plamenu, 27. oktobar 2023.

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju, 8. oktobra, proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

U sukobu je ubijeno najmanje 7.028 Palestinaca, uključujući 2.913 djece, 1.709 žena i 397 staraca. S druge strane, u sukobima je poginulo i 1.400 Izraelaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

01:53, 28. oktobar

Ne možemo učiniti ništa i to je izuzetno frustrirajuće i sa ljudskog i političkog stajališta. Jasno sam osudio zločin...

Posted by Nermin Nikšić on Friday, October 27, 2023
01:47, 28. oktobar

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine pozdravilo je "ogromnu podršku" koju je dobila rezolucija Ujedinjenih naroda koja poziva na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Rezolucijom koja je donesena u petak poziva se na hitno humanitarno primirje i nesmetanu humanitarnu pomoć, dok se odbijaju bilo kakvi pokušaji prisilnog premještanja Palestinaca.

"Ovo glasanje signalizira posvećenost moralne većine međunarodne zajednice da ispuni svoje obaveze i odbacivanje dvostrukih standarda i politizacije međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopćenju ministarstva sa Zapadne obale. U njemu se navodi da je "međunarodna zajednica govorila jasnim i ujedinjenim glasom protiv zločina Izraela koji se upravo događaju i namjernog kršenja međunarodnog prava", dodajući da su zemlje UN-a "stale u odbranu međunarodnog prava kao univerzalnog pravila koje se primjenjuje na sve bez izuzetka."

01:24, 28. oktobar

U jeku najintenzivnijih napada na Pojas Gaze od 7. oktobra, izraelska vojska je večeras saopćila kako nije pokrenuta "zvanična kopnena operacija".

Kanal 12 je objavio, pozivajući se na izvore bliske Bijeloj kući, kako su izraelske snage u "ograničenoj mjeri" ušle u Gazu s kopna.

Vojni izvori su ustvrdili kako se ne radi o pokretanju zvanične kopnene operacije u Gazi. Izraelska vojska je ranije u petak navela kako proširuje opseg kopnenih operacija.

01:14, 28. oktobar

Izrael je odbacio poziv na prekid vatre u Gazi koji je ranije u petak, kroz rezoluciju, usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a ministar vanjskih poslova te zemlje nazvao je prijedlog "odvratnim".

"Odbijamo potpuno odvratan poziv Generalne skupštine UN-a na prekid vatre", napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen na X, platformi ranije poznatoj kao Twitter. "Izrael namjerava eliminirati Hamas baš kao što se svijet nosi s nacistima i ISIS-om."

Generalna skupština UN-a izglasala je u petak rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid neprijateljstava u ratu između Izraela i Hamasa. Za rezoluciju je glasalo ukupno 120 zemalja, dok je 14 zemalja, uključujući SAD i Izrael, ali i Hrvatsku, glasalo protiv. Još 45 zemalja bilo je uzdržano od glasanja.

U govoru nakon usvajanja rezolucije, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je: "Danas je dan koji će ostati upamćen kao sramotan. Svi smo bili svjedoci da UN više nemaju ni trunke legitimiteta ili relevantnosti. Većina međunarodne zajednice pokazala je da radije podržava odbranu nacističkih terorista nego podržava državu Izrael koja poštuje zakone da brani svoje civile."

01:12, 28. oktobar

David DesRoches, profesor u Centru za strateške studije za bliskoistočnu južnu Aziju američkog Ministarstva obrane, rekao je za Al Jazeeru da iako je Izrael rekao da proširuje svoje kopnane operacije, "još uvijek ima razloga da odgodi potpunu invaziju na Gazu".

"Mislim da je u igri nekoliko faktora. Prvi je da je izuzetno teško boriti se u gusto naseljenom području i potrebno je puno truda, puno vatrene moći i gubite puno vojnika", rekao je. "Tako da mislim da je u interesu Izraela da pokuša to odgoditi što je duže moguće kako bi pokušao izolirati elemente Hamasa bombardiranjem. Druga stvar, mislim na strateškom nivou, je da Izrael mora pokazati globalnoj zajednici da je iscrpio sve diplomatske opcije za rješenje. A onda je konačna stvar činjenica da Hamas drži taoce i mislim da to ograničava izraelsku akciju."

01:04, 28. oktobar

Organizacija Save the Children je rekla da su "djeca izložena povećanom riziku od gubitka života, fizičkih ozljeda, teškog emocionalnog stresa i dugotrajnog raseljavanja nakon najavljenih 'proširenih kopnenih operacija' izraelskih snaga u Pojasu Gaze".

Organizacija je pozvala na hitan prekid vatre.

"Ovo je čisti užas za svu djecu i njihove roditelje. Širom pojasa Gaze, više od milion djece je zarobljeno usred aktivne zone sukoba bez sigurnog mjesta za odlazak i bez puta prema sigurnosti", rekao je Jason Lee, direktor za Save the Children za Palestinu.

00:49, 28. oktobar

Član ekipe NBC Newsa u Pojasu Gaze uspio je poslati poruku kolegama u Londonu uprkos nestanku komunikacija na palestinskoj teritoriji.

"Uspio sam da uspostavim konekciju na minut uz dosta poteškoća i htio sam da vas obavestim da je sav internet, struja i sve ostalo isključeno", javio je. "Situacija u kojoj se nalazimo je teška, grozno teška i veoma opasna. Bez prestanka smo granatirani iz artiljerije i iz vazduha."

00:40, 28. oktobar

Ilhan Omar upozorava na 'katastrofalne posljedice' kopnene invazije Gaze.

Američka kongresmenka Ilhan Omar kaže da te "katastrofalne posljedice" uključuju rizik da će Washington biti uvučen u prošireni regionalni sukob.

"Kopnena invazija bi stravičnu humanitarnu katastrofu učinila još gorom", navela je Omar u saopćenju. "To ne samo da bi ugrozilo živote sve većeg broja palestinskih civila, već i Izraelaca, stotine talaca koje drži Hamas, i stotine Amerikanaca zarobljenih u Gazi."

00:33, 28. oktobar

Al Jazeerin Safwat Kahlout javlja da se "sukobi" između Hamasove Brigade Al-Qassam i izraelskih snaga odvijaju na tri lokacije:

“Nakon nekoliko minuta relativno mirne situacije, sada je izraelska artiljerija nastavila s teškim bombardiranjem preko granične linije. „Stojim na krovu svoje zgrade i mogao sam da vidim bljeskove izraelske artiljerije kako eksplodiraju preko granične linije. Dobili smo poruku od Brigade Al-Qassam da se sukobi vode na tri različita mjesta i lokacije preko granice. Jedan je istočno od al-Breija koji se nalazi u središnjem dijelu pojasa Gaze, a drugi su istočno od grada Gaze i na sjeveru pojasa Gaze. Rekli su da su sukobi najnasilniji u smislu upotrebe različitih vrsta oružja u ovoj razmjeni vatre."

00:17, 28. oktobar

Kao zabrinjavajući znak mogućnosti širenja sukoba, egipatska vojska je u petak izvijestila da su dvije bespilotne letjelice ispaljene iz južnog Crvenog mora sletjele u dva odmarališta na Sinajskom poluostrvu, od kojih je jedan pao na Tabu, koja se nalazi na granici s Izraelom. Prijavljeno je da je šest osoba ranjeno.

Hizan al-Assad, pripadnik pobunjeničkih snaga Huti u Jemenu koje podržava Iran, na društvenim mrežama objavio je poruku od jedne riječi koja glasi "Eilat" u očigledno prijetećoj referenci na obližnje izraelski odmaralište nekoliko kilometara dalje na drugoj strani granice. Prošle sedmice, američke snage su oborile tri bespilotne letjelice koje su lansirali pobunjenici Huti koji su ispaljeni u pravcu Izraela.

00:13, 28. oktobar

Al Jazeerin prijenos uživo iz Gaze pokazuje gotovo potpuni mrak, s ogromnim eksplozijama koje prate izraelske bombe koje povremeno tutnje poraženom enklavom.

Neki od najnovijih napada pogodili su bolnicu al-Shifa u gradu Gazi i indonežansku bolnicu, kao i izbjeglički kamp Breij. Gotovo potpuni nestanak komunikacije u Gazi znači da većina tamošnjih stanovnika ne može doći do hitnih službi, niti su u stanju reći svijetu šta se dešava u ono što je sigurno zastrašujuća – i smrtonosna – noć za civile.

23:55

Čelnica UNICEF-a Catherine Russel objavila je na platformi X, bivšem Twitteru:.

"Izgubili smo kontakt s kolegama u Gazi. Izuzetno sam zabrinut za njihovu sigurnost i još jednu noć neizrecivog užasa za milion djece u Gazi. Svi humanitarci i djeca i porodice kojima služe MORAJU biti zaštićeni.", napisala je.

Post dolazi usred gotovo potpunog prekida komunikacije u Gazi koji je izolirao enklavu od ostatka svijeta i odvojio stanovnike Gaze jedni od drugih.

23:51

Gilad Erdan kaže da je "ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo" nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi.

Izraelski ambasador je obećao da će Izrael koristiti "sva sredstva" u borbi protiv Hamasa.

“Danas je dan koji će proći kao sramota. Svi smo svjedoci da UN više nemaju ni trunke legitimiteta ili relevantnosti", rekao je Erdan.

23:44

Duže od četiri sata traje bombardovanje Gaze:

23:23

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) rekao je da je "veoma uznemiren" izvještajima o nestanku komunikacija u Gazi.

"Svijet gubi prozor u stvarnost onoga što se dešava u Gazi, jer novinske organizacije gube kontakt sa svojim dopisnicima na terenu", navodi CPJ u saopćenju.

"Zamračenje u komunikacijama je zamračenje vijesti koje može dovesti do ozbiljnih posljedica s informativnim vakuumom koji se može popuniti smrtonosnom propagandom, dezinformacijama i dezinformacijama", upozorava se. "U ovom mračnom času, stojimo uz novinare, uz one tragače za istinom čiji nas svakodnevni rad informiše o činjenicama koje rasvjetljavaju ljudsko stanje i pomažu da se vlast pozove na odgovornost."

22:54

Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a, večeras je na platformi X, bivši Twitter, poručio:

"Ponavljam svoj poziv na humanitarni prekid vatre na Bliskom istoku, bezuslovno oslobađanje svih talaca i isporuku zaliha za spasavanje života u potrebnom obimu.

Svako mora preuzeti svoju odgovornost.

Ovo je trenutak istine.

Historija će nam svima suditi."

22:29

Hamas će večeras osjetiti gnjev Izraela, rekao je savjetnik Benjamina Netanyahua. Govoreći za MSNBC Mark Regev je rekao da će militantna skupina platiti za svoje zločine protiv čovječnosti.

"Izrael večeras počinje svoju dužnost", rekao je novinskoj kući.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Izraelska vojska rekle da će večeras proširiti svoje kopnene operacije.

22:22

Reporterka PBS-a Leila Molana-Allen podijelila je snimak konvoja izraelskih vojnika i artiljerije koji se kreću prema sjeveroistočnom dijelu izraelske granice sa Gazom.

22:20

Tareq Abu Azzoum, reporter Al Jazeere, može slati sporadične poruke iz Khan Younisa u Gazi putem satelita, ali Al Jazeerin news desk ne može ga direktno kontaktirati zbog potpunog prekida komunikacije u bombardiranoj enklavi. Ovo je njegova posljednja poruka:

"Izraelsko bombardovanje je nastavljeno u istočnim oblastima al-Shujayea [susjedstvo grada Gaze]. Sva istočna područja Pojasa Gaze na sličan su način bila svjedoci masovnog bombardiranja – što sada jasno mogu čuti u pozadini. Napadi su obuhvatili i obalnu liniju poražene teritorije, koja je bila meta izraelskih zračnih udara. Ja se lično suočavam s problemom - ne mogu kontaktirati članove svoje porodice. Tako smo očajni trenutno... Trenutna situacija na terenu je zaista zastrašujuća."

22:16

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da su "spremni" za izraelsku kopnenu invaziju na Gazu, nakon što je Izraelska vojska najavila da će pojačati svoje kopnene operacije na palestinskoj teritoriji u petak navečer.

AFP javlja da je Ezzat al-Rishaq, viši član političkog biroa Hamasa, objavio na Telegramu: "Ako Netanyahu odluči večeras ući u Gazu, otpor je spreman."

U odvojenom saopćenju, Hamas je rekao da je prekid internetske i mobilne mreže u Gazi signalizirao izraelsku "namjeru da počini još masakra i genocida daleko od očiju štampe i svijeta", javlja NBC. Izraelska vojska je saopštila da je pojačala svoje napade "na veoma značajan način", a AFP je snimio intenzivno bombardovanje sjeverne Gaze.

22:13

Države koje su glasale protiv Rezolucije koja je večeras usvojena u UN-u su: Sjedinjene Američke Države, Izrael, Austrija, Hrvatska, Češka Republika, Fidži, Gvatemala, Mađarska, Izrael, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj i Tonga.

Rezolucija poziva na hitno humanitarno primirje između Izraela i Hamasa i zahtijeva pristup pomoći Gazi.

Četrdeset i pet zemalja je bilo suzdržano, uključujući Kanadu, koja je uvela amandman koji bi eksplicitnije osudio Hamas i “uzimanje talaca” - amandman nije usvojen. Uzdržana je bila i Njemačka, koja čvrsto podržava Izrael u ratu, i Ujedinjeno Kraljevstvo.

22:02

Anadolija javlja da Hamasova Brigada Al-Qassam tvrdi da su se suočili s izraelskim jedinicama koje upadaju putem kopna u Beit Hanoun, sjeverni pojas Gaze; tvrde da je došlo do nasilnih sukoba na terenu.

22:00

Pogledajte kako izgleda raketiranje Gaze večeras:

21:58

#BREAKING

Generalna skupština UN-a je velikom većinom usvojila neobavezujuću jordansku rezoluciju u trenutku kad Izrael širi kopnene operacije i prekida komunikacije u Gazi. BiH je glasala "ZA".

Amandman – koji je uključivao spominjanje Hamasa – i koji je predložila Kanada, a podržala SAD, nije dobio dvotrećinsku većinu i neće biti usvojen. 

Rezolucija poziva na "trenutni, trajan i održiv prekid vatre i poziva na hitnu humanitarnu pomoć, uključujući obnavljanje vode, struje i isporuke – nešto što Izrael nije dozvolio - goriva".

21:39

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopćila je da je još 14 članova osoblja ove agencije ubijeno u Gazi u posljednja 24 sata, čime se ukupan broj ubijenih od 7. oktobra popeo na 53.

Među ubijenima je 13 članova osoblja koji su ubijeni u svojim kućama s članovima svojih porodica tokom štrajkova, navodi se u najnovijem ažuriranju u petak. Uz to, 17-godišnji dječak ubijen je bojevom municijom koju su ispalile izraelske snage sigurnosti tokom nastave u blizini škole UNRWA u izbjegličkom kampu Jalazone, sjeverno od Ramallaha, na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se.

21:32

Većina predstavnika zemalja članica UN-a se vratila nakon kratke pauze. Očekuje se da će oni uskoro glasati, čime će zemlje članice biti upisane u zapisnik u vezi stava sa sukobom. Evo dvije stavke o kojima će glasati:

  • Prva je rezolucija koju je iznijela grupa arapskih zemalja koja poziva na "neposredno, trajno i održivo humanitarno primirje".
  • Drugi je amandman koji je predložila Kanada, a podržale su ga SAD, koji uključuje eksplicitnu osudu Hamasa i osuđuje "uzimanje talaca".
21:11

Bijela kuća je večeras, 27. oktobra 2023, poručila da ne bi bilo prikladno da se bavi time što su izraelske odbrambene snage u petak objavile da proširuju kopnene operacije:

Bijela kuća: "Ne bi bilo prikladno ocjenjivati ​​najnovije akcije Izraela u Gazi"

Bijela kuća: "Ne bi bilo prikladno ocjenjivati ​​najnovije akcije Izraela u Gazi"

20:56

Saudijska Arabija upozorava da bi kopnena invazija na Gazu bila katastrofalna, ne samo za Izrael i palestinske teritorije već i za čitav region Bliskog istoka, navodi New York Times.

NYT se poziva na bliske izvore i kaže da su saudijski zvaničnici razgovarali sa američkim zvaničnicima da Izraelu prenesu takvo upozorenje.

20:49

Supruga mu je u Izraelu i ne želi napustiti zemlju #HarisMedunjanin #Izrael

Posted by Radio Sarajevo on Friday, October 27, 2023
20:31

Al Jazeerin Safwat Kahlout rekao je da je intenzitet izraelskih zračnih napada u posljednjih nekoliko sati, zajedno s kolapsom komunikacije, pokazatelj da će se nešto "veće" dogoditi u Gazi.

Zračni napadi i dalje pogađaju područja u sjevernoj Gazi, te istočnoj strani grada Gaze, rekao je Kahlout.

"Ovo je pokazatelj, iz našeg prethodnog iskustva... ili se spremaju za nešto veće – to bi mogla biti kopnena operacija – ili da će tekući pregovori o razmjeni zarobljenika nešto postići."

Ljudi trenutno nisu u mogućnosti da kontaktiraju jedni druge "kako bi bili sigurni da su još živi", rekao je Kahlout. “Ovo je tip jezika koji ljudi sad koriste – jeste li još živi?”

20:30
20:27

Hamas je pozvao Palestince u dijaspori, okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i onima na teritorijama iz 1948. (zemlje koje je Izrael zauzeo u Nakbi) da se "mobiliziraju" u podršku Gazi.

U saopćenju, grupa je rekla da Izrael, SAD i druge zapadne zemlje koje podržavaju Izrael smatra "potpunim odgovornim za seriju gnusnih masakra" koji su počinjeni nad ljudima u Gazi. Grupa je pozvala arapske nacije, kao i međunarodnu zajednicu da poduzmu hitne mjere kako bi zaustavili "zločine i masakre" nad Palestincima u Gazi.

20:25

Pakao noćas u Gazi:

‼ Genocid! Genocid upravo u Gazi pred očima svijeta, zavapio je reporter Wael Dahdouh, kojem je prije nekoliko dana cijela porodica ubijena u granatiranju (VIDEO) #Gaza

Posted by Radio Sarajevo on Friday, October 27, 2023
20:03

Sažetak dana do sada, u Gazi je trenutno 21 sat: 

  • Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da "proširuju kopnene operacije" u pojasu Gaze, rekao je portparol IDF-a Daniel Hagari. U televizijskom brifingu u petak, on je upozorio stanovnike grada Gaze da se presele na jug, gdje će biti "bolji uslovi".
  • Saopćenje IDF-a uslijedilo je usred izvještaja o teškom bombardovanju Pojasa Gaze, gdje su prekinute usluge interneta i mobilne telefonije. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je da je potpuno izgubilo kontakt sa svim svojim timovima u Pojasu Gaze.
  • IDF je saopštila da je ranije u petak izvela još jedan ograničeni kopneni napad u Gazi, što je izgleda bio drugi takav napad u isto toliko dana. Vojska je saopštila da su kopnene snage izvršile raciju u Gazi, pogodivši "desetine ciljeva militanata".
  • Izraelska vojska optužila je Hamas da koristi bolnice u Gazi u vojne svrhe i da ih pretvara u "skrovišta za teroriste i komandante Hamasa".
  • Pregovori između Hamasa i Izraela, uz posredovanje Katara, ubrzavaju se kako bi se dogovorili o prekidu vatre i povratku talaca koji se drže u Gazi, prema nekoliko izvještaja.
  • Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će kopnena ofanziva na Gazu biti duga i teška jer će zahtijevati uništavanje, kako je opisao, ogromne mreže tunela koje koriste militanti Hamasa. Kopnena invazija bi, dodao je, dovela do još jedne faze borbi nižeg intenziteta.
  • Najmanje 7.326 Palestinaca, uključujući 3.038 djece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, objavilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
  • Šef Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA) Philippe Lazzarini upozorio je na konferenciji za novinare u petak da su osnovne usluge u Gazi "u ruševinama", a lijekovi, hrana i voda ponestaju.
  • Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopćio je da su njegovi ljekari ušli u Gazu prvi put od izbijanja rata. Šest medicinara prošlo je u petak kroz granični prijelaz Rafah, zajedno s još četiri specijalista MKCK-a i šest kamiona pomoći koji su prevozili hitno potreban medicinski materijal i zalihe za pročišćavanje vode, rekao je glasnogovornik ICRC-a.
  • Svjetski program za hranu UN-a upozorio je da samo dvije njihove pekare pod ugovorom - u poređenju sa 23 na početku rata - imaju dovoljno goriva za proizvodnju kruha u ovom trenutku. Smanjenje ponude značilo je da je "sutra možda neće biti", rekao je u saopćenju predstavnik WFP-a u Palestini Samer Abdeljaber.
  • Američki borbeni avioni pokrenuli su zračne napade rano u petak na dvije lokacije u istočnoj Siriji koje su povezane s iranskim Korpusom garde Islamske revolucije, saopćio je Pentagon, u znak odmazde za niz napada dronovima i projektilima na američke baze i osoblje u regiji koji su počeli početkom prošle sedmice.
  • Lideri EU jednoglasno su pozvali na humanitarne koridore i "pauze" u ratu između Izraela i Hamasa. Zvanična deklaracija bit će izdata nakon dvodnevnog samita lidera u Briselu koji je završen u petak.
19:31

#BREAKING

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari najavio je da izraelske kopnene snage večeras proširuju svoje kopnene operacije.

"Spremni smo na svim frontovima da očuvamo sigurnost Izraela", rekao je Hagari tokom televizijske izjave.

19:30

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je potpuno izgubilo kontakt sa svim svojim timovima u Pojasu Gaze nakon vijesti da je usluga mobilne telefonije i internet na cijeloj teritoriji prekinuta zbog teškog bombardiranja.

Izjava PRCS-a glasi:

"Duboko smo zabrinuti zbog naših timova i njihove mogućnosti da nastave sa pružanjem hitne medicinske pomoći, posebno jer ovaj poremećaj utiče na centralni broj hitne pomoći 101 i otežava dolazak vozila hitne pomoći ranjenima i povrijeđenima. Također smo zabrinuti za sigurnost naših timova koji rade u Pojasu Gaze jer kontinuirani i intenzivni izraelski zračni napadi 24 sata na dan ukazuju na to da će izraelske vlasti nastaviti činiti ratne zločine dok će Gazu izolirati od vanjskog svijeta. Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelske vlasti da pruže hitnu zaštitu nedužnim civilima, medicinskim ustanovama i našim timovima."

19:18

Dvije velike palestinske mobilne mreže, Jawwal i Paltel, saopćile su da su im telefonske linije i internet usluge prekinute.

19:03

Izraelske obrambene snage (IDF) danas su objavile vizuale i audiosnimku za koju tvrde da predstavljaju dokaz da se militanti Hamasa kriju u i ispod najveće bolnice u Gazi.

19:00

Na platformi X skoro svake sekunde pojavljuje se apel Elonu Musku, vlasniku ove društvene mreže, ali i Starlinka da pomogne i omogući internet stanovnicima Gaze.

18:55

CNN-ov Nic Robertson izvještava o teškim detonacijama koje dolaze iz grada Gaze i aviona koji mu prelijeću iznad glave.

"Došlo je do ogromnih rundi odlazeće tenkovske vatre s mjesta gdje se nalazimo", rekao je on izvještavajući iz Sderota. "Zabilježeno je više udara u Gazi i gradu Gazi."

Robertson je rekao da je prije otprilike sat vremena ekipa CNN-a vidjela "bukvalno ogromni zid dima iznad Gaze".

18:51

NetBlocks, neprofitna organizacija koja prati promet na internetu, potvrdila je u objavi na platformi X da je došlo do "kolapsa u povezanosti" u Gazi i izvijestila o opadanju povezanosti usred teškog izraelskog bombardiranja enklave.

18:33

Gaza je u plamenu, piše Times of Gaza:

18:19

#BREAKING

Nepotvrđene informacije pojavile su se na platformi X: "Potpuni prekid telekomunikacija i interneta u cijelom Pojasu Gaze, dok izraelski ratni avioni izvode najnasilniju seriju zračnih napada širom enklave."

Mnogi javljaju o žestokim napadima koji su počeli na Gazu. Al Jazeera javlja da je napad krenuo u trenutku dok je američka ambasadorica govorila u UN-u.

18:17

Žestoka poruka pakistanskog ambasadora:

17:56

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Tomas-Grinfild obratila se Generalnoj skupštini uoči vanrednog glasanja o stanju u Gazi i evo šta je do sada rekla:

  • Nema opravdanja za teror. Nikakvog. Svi to znate i moramo osuditi Hamasove terorističke akte. Hamasovi ciljevi su jednoumni i odvratni su; oni su odlučni da unište Izrael i ubijaju Jevreje.
  • Životi Palestinaca moraju biti zaštićeni – životi UN osoblja i humanitarnih radnika i novinara moraju biti zaštićeni.
  • Oplakujemo gubitak svakog nevinog života u ovoj krizi, svakog pojedinačno. Ne smijemo skrenuti pogled i ne smijemo otupjeti na bol i patnju ljudi poput Al Jazeerinog Waela Dahdouha, palestinskog novinara čija su supruga, sin, kćer i unuk ubijeni u Gazi.
  • Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja u javnim i privatnim razgovorima da Izrael treba koristiti svoje pravo – zapravo svoju odgovornost – da brani svoj narod od terorističke grupe, ali mora to učiniti u skladu s pravilima rata.
17:25

Hamas je odbacio optužbe izraelske vojske da pretvara bolnice u "operativne centre" za izvođenje svojih napada na Izrael.

Visoki član političkog biroa Hamasa Izzat al-Rishq rekao je: "Nema osnova za istinu u onome što je izjavio glasnogovornik neprijateljske vojske. Izrael utire put za novi masakr koji će biti počinjen protiv našeg naroda."

16:32

Strahote... trenuci u kojima čovjek nema riječi 😞 (VIDEO) #Gaza

Posted by Radio Sarajevo on Friday, October 27, 2023
16:08

Oko 29.000 kuća potpuno je uništeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra. Najmanje 2.000 ljudi je pod ruševinama u Pojasu Gaze. Ured za medije vlade u Gazi naveo je da je u dosadašnjim napadima djelomično oštećeno 190.000 kuća, dok je potpuno uništeno 29.000.

Brojke užasa iz Gaze
Infografika: Anadolija: Brojke užasa iz Gaze
15:54

Upozoravamo na uznemirujući sadržaj!

Djeca povrijeđena u izraelskim zračnim napadima na kamp Nuseirat u Gazi na liječenju u bolnici:

15:35

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant razgovarao je s malom grupom stranih novinara u Tel Avivu, javlja Associated Press. Gallant im je rekao da će kopnena ofanziva na Gazu biti duga i teška jer će zahtijevati uništavanje onoga što je opisao kao ogromnu mrežu tunela koje koristi Hamas. Kopnena invazija bi, dodao je, dovela do još jedne faze "borbi nižeg intenziteta, jer Izrael uništava džepove otpora".

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što su UN oglasile alarm zbog brzog smanjenja zaliha goriva usred otpora Izraela da dozvoli gorivo u Gazi. Obraćajući se novinarima, Gallant je rekao da Izrael vjeruje da će Hamas zaplijeniti svako gorivo koje uđe. Gallant je rekao da Izrael vjeruje da Hamas koristi generatore za pumpanje zraka u stotine kilometara podzemnih tunela te je novinarima pokazao snimke iz zraka onoga što je opisao kao tunelski šaht izgrađen odmah pored bolnice.

Associated Press je napomenuo da nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi Gallantove tvrdnje i da se malo zna o korištenju tunela i druge infrastrukture od strane Hamasa. Govoreći ranije u petak, Philippe Lazzarini, generalni povjerenik za UNRWA, UN-ovu agenciju za pomoć i rad za palestinski narod, rekao je da ta agencija ima "čvrst mehanizam za praćenje" kako bi osigurala da pomoć ne bude preusmjerena.

Ranije ove sedmice, Izrael je tvrdio da je Hamas ukrao gorivo iz UN-a za upotrebu u vojne svrhe.

"UNRWA ne usmjerava i neće preusmjeravati nikakvu humanitarnu pomoć u pogrešne ruke", insistirao je Lazzarini.

15:25

SAD objasnile vojnu akciju koju su obavile u Siriji rano jutros. 

John Kirby, portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, izjavio je da su udari bili usmjereni na skladišta i objekte za oružje te da su odmazda za niz napada dronovima i raketama na američke baze i osoblje u regiji koji su počeli prošle sedmice.

"Ovi udari su bili u samoobrani", rekao je Kirby, kako prenosi Associated Press.

Na pitanje hoće li Iran uzvratiti, Kirby je rekao: "Nije neuobičajeno da uzvrate. Ako to učine, apsolutno ćemo učiniti sve što treba kako bismo zaštitili naše trupe i objekte."

"Bit ćemo spremni za to", dodao je.

14:45

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je nove brojke ubijenih u Pojasu Gaze. 

U jeku komentara predsjednika SAD-a Joe Bidena da on ne vjeruje u ono što objavljuje ovo ministarstvo, odgovor je stigao u vidu dokumenta od 212 stranica, gdje su objavljena imena i identifikacioni brojevi svakog ubijenog Palestinca.

Više o tome čitajte OVDJE

12:50

SAD uvele nove sankcije palestinskoj grupi Hamas. 

Kako su objavili, radi se o odgovoru na napad ove grupe koji se desio 7. oktobra, a koji oni smatraju početkom novog sukoba između Hamasa i Izraela. 

Više o tome čitajte OVDJE

11:30

Detaljni pregovori se vode s Izraelom s nadom da će se osigurati više humanitarnih prolaza u Pojas Gaze, izjavila je visoki zvaničnica Ujedinjenih naroda. Dodao je da su isporuke otežane kombinacijom tehničkih, političkih i sigurnosnih problema.

Komentari su došli od Lynn Hastings, UN koordinatorice za humanitarnu pomoć na okupiranim palestinskim teritorijima, koji je novinarima rekla da se očekuje prelazak još osam kamiona s hranom, lijekovima i vodom u Pojas Gaze u petak.

Do sada je stiglo oko 74 kamiona, rekla je.

"Postoji određeni pritisak na izraelsku vladu u vezi s njenom unutrašnjom politikom", rekla je Hastings, prema Reutersu.

Još uvijek nema dogovora o dopremanju goriva u Pojas Gaze, a UN agencija za palestinske izbjeglice izjavila je da nedostatak goriva ugrožava humanitarne operacije koje spašavaju živote. Izrael izražava zabrinutost da bi dostave goriva mogle biti korištene od strane Hamasa u vojne svrhe.

Hastings je rekla da se zvaničnici također suočavaju s problemom odlučivanja o tome kako raspodijeliti ograničenu pomoć. "Svjesni smo da postoji hiljadu pacijenata koji zahtijevaju dijalizu i preko 100 djece i beba u inkubatorima, pa se trudimo da prioritetno zadovoljimo najveće potrebe."

10:10

Još osam kamiona koji prevoze hranu, lijekove i vodu trebalo bi preći u Pojas Gaze u petak, izjavio je visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda.

"Ušlo nam je otprilike 74 kamiona. Očekujemo još otprilike osam danas", rekla je Lin Hasting, Koordinator za humanitarna pitanja UN-a za Okupirano palestinsko područje, novinarima u Ženevi, prema Reutersu.

Radnici humanitarnih organizacija su ponavljali da konvoji zadovoljavaju samo mali dio rastućih humanitarnih potreba na tom području. Prije rata, u Pojas Gaze je svakog dana ulazilo prosječno 500 kamiona, prema Associated Pressu.

9:25

Izraelska vojska je saopštila da su kopnene snage IDF-a, uz pratnju borbenih aviona i bespilotnih letjelica, izvele "ciljanu raciju u centralnom dijelu Gaze".

Dodali su da su "IDF-ovi avioni i artiljerija napali mete terorističke organizacije Hamas u području Shuja'iyja."

Ovo je bio drugi kopneni napad izraelskih snaga u posljednja dva dana.

Vojska je saopštila da su se vojnici povukli s teritorija bez da su pretrpjeli bilo kakve gubitke. 

7:55

Izraelske obrambene snage su objavile više detalja o ograničenoj kopnenoj invaziji koja je izvedena u posljednja 24 sata.

U četvrtak su IDF objavile da je izvedena odvojena invazija na obalnom pojasu, koja je opisana kao probna akcija u pripremi za dugotrajniju kopnenu ofanzivu.

U ažuriranju u petak ujutro, IDF je saopćio da su kopnene trupe "napustile područje i nisu prijavljene povrede".

7:20

Gotovo polovina Izraelaca želi odgoditi bilo kakvu invaziju Gaze, prema anketi objavljenoj u petak, što može ukazivati na pad podrške za planiranu sljedeću fazu protuofanzive protiv militanata Hamasa koji drže otprilike 200 talaca.

Izrael se zakleo da će uništiti Hamas kao odgovor na ubilački pohod i otmice palestinskih islamista u njihovim južnim zajednicama 7. oktobra i pojačava tenkovske i pješadijske napade u saradnji s teškim granatiranjem enklave.

Upitani treba li vojska odmah krenuti u veliku kopnenu ofanzivu, 29 posto Izraelaca se složilo, dok je 49 posto reklo "bolje je pričekati" i 22 posto bilo nesigurno, pokazala je anketa objavljena u novinama Maariv.

List je naveo da rezultati kontriraju njihovoj anketi od 10. oktobra koja je pokazala 65 posto podrške za veliku kopnenu ofanzivu.

"Iz raspodjele odgovora proizlazi da nema podjele prema političkom taboru ili demografiji i gotovo je sigurno da su događaji u vezi s talacima, koji sada dominiraju dnevnim redom, snažno utjecali na ovaj pomak u mišljenju", napisao je Maariv.

6:40

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je dokument s detaljima o svim ubijenim stanovnicima Pojasa Gaze. 

Dok pojedini svjetski mediji, pa čak i lider SAD-a Joe Biden, pokušavaju da ospore broj žrtava, ministarstvo zdravlja objavilo je dokument od 212 strana gdje su naveli imena i detalje oko svake od 7.028 žrtava u Pojasu Gaze. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije