SAD zadale veliki udarac Hamasu: Oglasio se State Department

2
Radiosarajevo.ba
SAD zadale veliki udarac Hamasu: Oglasio se State Department
FOTO: AA / Rat u Izraelu

SAD su izdale drugu rundu sankcija palestinskoj grupi Hamas nakon napada na izraelske zajednice, uključujući gađanje zvaničnika Hamasa u Iranu i pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde.

Ministarstvo finansija SAD-a je u saopćenju navelo da su mjere usmjerene na dodatnu imovinu u Hamasovom investicionom portfoliu i ljude koji olakšavaju izbjegavanje sankcija od strane kompanija povezanih s Hamasom.

Entitet sa sjedištem u Gazi za koji je Trezor rekao da je služio kao kanal za ilegalna iranska sredstva za Hamas i grupu Palestinski islamski džihad (PIJ) također je na meti, saopćeno je iz ministarstva.

State Department večeras potvrdio: Gabriel Escobar odlazi

State Department večeras potvrdio: Gabriel Escobar odlazi

S druge strane, Iran podržava Hamas i druge militantne grupe na Bliskom istoku.

"Današnja akcija naglašava posvećenost Sjedinjenih Država razbijanju Hamasovih finansijskih mreža postavljanjem tijela protiv terorističkih sankcija i radom s globalnim partnerima na uskraćivanju mogućnosti Hamasa da iskoristi međunarodni finansijski sistem", rekao je zamjenik ministra finansija Wally Adeyemo u svom obraćanju.

"Nećemo oklijevati da preduzmemo mjere kako bismo dalje degradirali Hamasovu sposobnost da počini užasne terorističke napade nemilosrdnim ciljanjem na njegove finansijske aktivnosti i tokove finansiranja."

Izrael je bombardovao gusto naseljeni pojas Gaze, nakon napada Hamasa 7. oktobra na zajednice na jugu Izraela.

Hamas u tom napadu ubio oko 1.400 ljudi, uključujući djecu, i uzeo više od 200 talaca, od kojih su neki bili novorođenčad.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas saopćilo je u četvrtak, 26. oktobra, da je 7.028 Palestinaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima odmazde, uključujući 2.913 djece, prenosi HindustanTimes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije