Da li će se sukob Izraela i Hamasa proširiti? SAD izvele ozbiljnu akciju u Siriji

4
Radiosarajevo.ba
Da li će se sukob Izraela i Hamasa proširiti? SAD izvele ozbiljnu akciju u Siriji
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Vojska SAD-a

Američka vojska izvela je zračne udare na dva mjesta na istoku Sirije koja su povezana s Revolucionarnom gardom Irana, izjavio je Pentagon, usred rastućih strahova da bi rat između Izraela i Hamasa mogao eskalirati u regionalni sukob.

Udari su pogodili skladište oružja i skladište streljiva koje koristi IRGC i milicija koje podržava, rekli su viši američki dužnosnici Reutersu, navodeći da nije bilo jasno jesu li iranski državljani poginuli.

Udarci su se dogodili oko 4:30 ujutro u petak blizu Abu Kamala, sirijskog grada na granici s Irakom, i izvedeni su pomoću dva borbena aviona F-16 koji su koristili precizno streljivo, rekao je jedan od dužnosnika.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

U izjavi je ministar obrane Lloyd Austin rekao da su "precizni samoobrambeni udari" rano u petak odgovor na niz napada bespilotnim letjelicama i raketama od strane milicija podržanih od strane Irana protiv američkih baza i osoblja u Siriji i Iraku koji su počeli prošle sedmice.

Rekao je da je predsjednik Joe Biden naredio ove ciljane udare "kako bi jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države neće tolerirati takve napade i da će se braniti, svoje osoblje i svoje interese".

Prema Pentagonu, bilo je najmanje 12 napada na američke baze i osoblje u Iraku te četiri u Siriji od 17. oktobra. Više od 24 američka vojnika zadobilo je manje povrede, dok je jedan izvođač pretrpio srčani zastoj i preminuo dok je tražio sklonište od mogućeg napada bespilotnih letjelica, piše Guardian

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije