Joe Biden zbog stavova o Izraelu gubi glasove američkih muslimana i Arapa

8
Hina
Joe Biden zbog stavova o Izraelu gubi glasove američkih muslimana i Arapa
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Amerikanci arapskog i muslimanskog porijekla kritikuju reakciju predsjednika Joea Bidena na rat između Izraela i Hamasa, tražeći od njega da učini više da spriječi humanitarnu krizu u Gazi ili bi u suprotnom mogao izgubiti njihovu podršku na izborima 2024. godine.

Brojni Amerikanci arapskog porijekla optužuju Bidena da nije dovoljno učinio za humanitarni prekid vatre uprkos tome što Palestinci stradavaju bježeći od izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, reklo je više od deset profesora, aktivista, članova zajednice i administrativnih zvaničnika.

Rastuća frustracija mogla bi uticati na Bidenov reizbor u utrci u kojoj će mu najvjerovatniji protivnik biti bivši predsjednik Donald Trump.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

U Michiganu arapski Amerikanci čine pet posto glasača

U Michiganu koji ponekad glasa za demokrate, a ponekad za republikance, arapski Amerikanci čine pet posto glasača. U saveznim državama poput Pennsylvanije i Ohija koje su podjednako naklonjene za obe stranke, arapska podrška je od 1,7 do 2 posto, rekao je Jim Zogby, predsjednik Arapskog američkog instituta.

Biden je osvojio Michigan s 50,6 posto glasova 2020. godine, dok je Trump u toj saveznoj državi dobio 47,8 posto glasova, Pennsylvania je bila za Bidena s 50,01 posto glasova, a za Trumpa 48,84 posto, s razlikom od manje od 81.000 glasova.

Stručnjaci govore da bi na Bliskom istoku mogla izbiti treća intifada. Evo šta to znači

Stručnjaci govore da bi na Bliskom istoku mogla izbiti treća intifada. Evo šta to znači

Malo je vjerovatno da će arapski i muslimanski Amerikanci podržati Trumpa, ali mogli bi apstinirati i ne glasati za Bidena, kažu neki aktivisti.

"Mislim da će ga to koštati Michigana", rekla je Laila El-Haddad, spisateljica i aktivistica iz Gaze s adresom u Marylandu.

Abdullah Hammoud, prvi arapski gradonačelnik Dearborna u Michiganu, koji je dom najveće američke muslimanske zajednice po broju stanovnika, kritikuje Bidena što nije osudio potez Izraela koji je isključio vodu i struju za više od dva miliona Palestinaca u Gazi.

"Ništa nas nije moglo pripremiti na potpuno brisanje naših glasova i potpunu tišinu onih koje smo izabrali da nas štite i predstavljaju", napisao je na platformi X. "Članovi naših porodica zarobljeni u Gazi su izignorisani, naši pozivi na prekid vatre zagušeni ratnim bubnjevima", dodao je.

Genocid koji cilja cijelu palestinsku populaciju

Izraelsko bombardovanje Gaze "sada graniči s genocidom koji cilja cijelu palestinsku populaciju", objavila je CAIR, najveća muslimanska grupa za zaštitu ljudskih prava u SAD-u, dodavši da će vladini zvaničnici biti "suodgovorni u etničkom čišćenju Gaze" ako ne intervenišu.

Još je zimus predvidio sukob, danas upozorava: 'Čini se da bi Hamas mogao pokrenuti treću intifadu'

Još je zimus predvidio sukob, danas upozorava: 'Čini se da bi Hamas mogao pokrenuti treću intifadu'

"Ako sagledate tu retoriku, nevjerovatno je da sada pokušavaju upumpati milijarde i milijarde dolara u vojnu pomoć Izraelu, uz 100 miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima", kaže Sa'ed Atshan, palestinsko-američki kveker koji podučava mirovne studije na Univerzitetu Swarthmore u Pennsylvaniji.

Čak i bivši Bidenov šef, predsjednik Barack Obama, obično strastven zagovornik Bidenovih politika, u ponedjeljak, 23. oktobra, je javno iznio britke savjete, pozvavši SAD da nastavi voditi svijet "u ubrzavanju kritične pomoći i zaliha sve očajnijoj populaciji Gaze."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije