Joe Biden: SAD će osigurati da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći

5
AA
Joe Biden: SAD će osigurati da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Washington je opredijeljen da osigura da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Sjedinjene Američke Države će osigurati da civili u Gazi i dalje imati pristup hrani, vodi, medicinskoj njezi i drugoj pomoći", rekao je Biden u saopćenju Bijele kuće.

Dalje se navodi da će SAD nastaviti raditi sa svim stranama kako bi granični prijelaz Rafah ostao u funkciji kako bi se omogućio "nastavak isporuke pomoći koja je imperativ za dobrobit naroda Gaze, te da nastave raditi na zaštiti civila, u skladu sa obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu."

Teška saobraćajna nesreća u Mostaru, povrijeđene najmanje dvije osobe

Teška saobraćajna nesreća u Mostaru, povrijeđene najmanje dvije osobe

Konvoj od 20 kamiona ušao je u Pojas Gaze iz Egipta ranije u subotu, 21. oktobra Ovo je bila prva isporuka pomoći Gazi od izbijanja oružanog sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginula je najmanje 4.651 osoba, uključujući 1.873 djece.

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da broj poginulih u Izraelu iznosi više od 1.400.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije