Uživo: Emmanuel Macron najavio pomoć za Gazu, reagovao i na planove o invaziji

6
Radiosarajevo.ba
Uživo: Emmanuel Macron najavio pomoć za Gazu, reagovao i na planove o invaziji
FOTO: AA / Napad na civile u Gazi

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju, 8. oktobra, proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

Najmanje 5.791 Palestinac ubijen je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, prema ministarstvu zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas.

Povećanje broja stranih investicija u BiH: Evo zašto ovi podaci ne odražavaju realnost

Povećanje broja stranih investicija u BiH: Evo zašto ovi podaci ne odražavaju realnost

Brojka uključuje 2.360 djece, a mediji ističu da su samo u prethodna 24 sata ubijena 704 Palestinca.

"Broj povrijeđenih povećan je na 15.273", dodao je on.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

21:30

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi bila "greška" ako Izrael izvede "masivnu" kopnenu invaziju na Gazu.

Upozorenje je došlo dok je Macron razgovarao u Kairu sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem, koji je također pozvao na napore "da se izbjegne kopnena invazija" na palestinskom teritoriju.

Govoreći novinarima u Egiptu, Macron je rekao:

"Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnenih intervencija, ako su potpuno usmjerene protiv terorističkih grupa, to je izbor koji ima, ali ako je riječ o masovnoj operaciji koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila greška za Izrael."

Francuski lider je rekao da "bi to također bila greška za Izrael jer vjerovatno ne bi pružila dugoročnu zaštitu i jer je nespojiva sa zaštitom civilnog stanovništva ili poštivanjem međunarodnog humanitarnog prava i pravila rata."

Macron je rekao da će Francuska poslati ratni brod kako bi podržala bolnice u Gazi u narednih 48 sati.

19:42

Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, obratio se građanima putem izraelske televizije i najavio pokretanje kopnene invazije na Pojas Gaze. 

U svojoj poruci građanima Izraela, objavio je određene detalje ovog plana te poslao poruku borcima palestinske grupe Hamas. 

Više o tome čitajte OVDJE

19:30

Ljekar u jednoj od najvećih bolnica u Gazzi je rekao da je situacija "kritična" i da imaju samo nekoliko sati dok se bolnica ne prisili da zatvori zbog nedostatka goriva.

Khaled, ljekar u bolnici Al-Awda, glavnom pružatelju usluga za porođaje na sjeveru Gaze, izjavio je da bolnica nema lijekova, posebno hitnih i anestetičkih lijekova. U izjavi putem organizacije ActionAid, rekao je:

"Izraelska vojska nas je nazvala prije šest dana i zamolila da evakuiramo bolnicu i pacijente i osoblje. Dali su nam dva sata za evakuaciju. Rekli smo im da nećemo evakuirati bolnicu.

Ne možemo evakuirati. Imamo pacijente, kritične pacijente. A neki od njih zahtijevaju posebnu njegu i pažnju. Sve bolnice u okolini su pretrpane. Ne mogu premještati pacijente."

"Ovdje radimo porode, čak i za vrijeme napada", dodao je.

Organizacija je upozorila da mnoge žene rađaju bez ikakvih lijekova protiv bolova, a djeca prolaze kroz intenzivne operacije bez anestezije.

17:40

Izrael je pristao na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da unaprijed pošalje svoje protuzračne obrane u regiju pred očekivanom kopnenom invazijom Gaze, prema izvještaju kojeg prenosi britanski Guardian.

Pentagon radi na raspoređivanju oko dvanaest protuzračnih sistema u regiju kako bi zaštitio američke vojnike koji služe u Iraku, Siriji, Kuvajtu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od raketa i projektila, izvještava Wall Street Journal, pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike.

Izrael također uzima u obzir napore za snabdijevanje humanitarne pomoći civilima unutar palestinskog teritorija, kao i diplomatske napore za oslobađanje više talaca koje drži Hamas.

17:12

Ajatolah Ali Khamenei, vrhovni vođa Irana, optužio je SAD da je naveo Izrael na napade u Pojasu Gaze. 

Kako je rekao u dijelu svog govora: "Amerika je definitivni saučesnik kriminalaca. Sjedinjene Američke Države na neki način usmjeravaju zločine koji se čine u Gazi."

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države "pomućene krvlju potlačenih, djece, pacijenata, žena i drugih".

15:01

Parlament Libije pozvao je u srijedu na zaustavljanje izvoza nafte onima koji podržavaju Izrael u jeku brutalnih zračnih napada na Pojas Gaze.

"Zahtijevamo od vlade da zaustavi izvoz nafte i plina u zemlje koje podržavaju Izrael u slučaju da se izraelski masakri ne zaustave", rekao je portparol državnog Parlamenta Abdullah Belihaq u saopštenju.

Skupština sa sjedištem u istočnoj Libiji također je pozvala ambasadore država koje podržavaju izraelske zločine u Gazi da odmah napuste Libiju.

"Skupština oštro osuđuje podršku koju su Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Francuska i Italija pružile izraelskim zločinima u Gazi", navodi se u saopštenju.

14:02

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze porastao je na 6.546, saopćilo je u srijedu palestinsko Ministarstvo zdravlja.

"Među ubijenima je 2.704 djece, 1.584 žene i 364 starije osobe", rekao je portparol Ministarstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare u Gazi.

Istakao je da je 17.439 ljudi ranjeno u napadima, a oko 1.600 je ostalo zarobljeno pod ruševinama, uključujući 900 djece.

13:41

Šef katarske diplomacije Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani izjavio je da Katar cijeni stav Republike Turkiye u podršci pravima Palestinaca.

"U ovoj krizi u potpunosti odbacujemo dvostruke standarde. Ubijanje civila se ne može osuditi s jedne strane, a opravdati s druge", rekao je Al-Thani na konferenciji za novinare u Dohi nakon sastanka s turskim kolegom Hakanom Fidanom.

Osuđujući izraelsku politiku kolektivnog kažnjavanja usmjerenu prema blokiranom Pojasu Gaze, Al-Thani je rekao da Katar ima nepokolebljiv stav protiv napada na civile, bez obzira na kojoj su strani.

"Ne možemo pronaći dovoljno glasova 'za' da ukinemo represiju nad ljudima koji žive u Pojasu Gaze. Pitanje humanitarne pomoći se politizira i pretvara u oruđe za sankcije", kazao je on.

Al-Thani je osudio nedavne izjave izraelskih zvaničnika usmjerene protiv Katara i ocijenio ih provokativnim.

"Sve strane uključene u kršenje međunarodnog prava moraju biti pozvane na odgovornost", poručio je Al-Thani.

13:00
12:00

Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebale bi obustaviti paljbu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, pozivajući na hitan prekid vatre.

Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je prije 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao posjetiti Izrael, ali je potom otkazao takve planove.

Poručio je da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.

Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su djeca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovječnosti, dodao je Erdogan.

Istakao je da oni koji su se zalagali za svijet u ratu Rusije protiv Ukrajine sada šute o masakru u Gazi, što je, kako je rekao, "najkonkretniji izraz licemjerstva".

11:00

Lider libanskog Hezbollaha razgovarao je o situaciji u Gazi sa najvišim zvaničnicima palestinskih grupa Hamas i Islamski džihad.

Kako navodi Al-Manar, TV kanal povezan s Hezbollahom, Hassan Nasrallah na sastanku u Libanu sastao se sa Salihom Al-Arourijem, zamjenikom šefa Političkog biroa Hamasa i Ziyadom Al-Nakhalahom, generalnim sekretarom Islamskog džihada.

Navodi se da su na sastanku "razmotrili dešavanja u Pojasu Gaze i sukobe na granici Libana sa okupiranom Palestinom".

"Razmotreni su najnoviji događaji u Pojasu Gaze od početka operacije 7. oktobra i kasniji razvoj događaja na svim frontovima", dodaje se.

10:22

Papa ponovno poziva na oslobađanje talaca.

Papa Franjo ponovio je svoje pozive na oslobađanje talaca koje drže palestinski militanti i na dopuštanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

"Stalno razmišljam o teškoj situaciji u Palestini i Izraelu. Potičem oslobađanje talaca i ulazak humanitarne pomoći u Gazu", rekao je papa tokom svoje sedmične audijencije.

Papa Franjo je dodao da će u petak predvoditi posebne molitve za mir u bazilici Svetog Petra u "danu posta, molitava, pokore".

9:55

Australija je objavila da će poslati dodatne trupe i avione u regiju zbog nestabilne sigurnosne situacije na Bliskom istoku koja je nastala zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Kako navodi ABC News, australijski ministar odbrane Richard Marles naveo je u saopštenju da vojna podrška Bliskom istoku predstavlja "mjeru predostrožnosti".

Marles je kazao da će značajan broj vojnika Australijskih odbrambenih snaga (ADF) i dva aviona Kraljevskog australske ratne avijacije (RAAF) biti poslati na Bliski istok zbog "nestabilne sigurnosne situacije" u regiji, posebno zbog Izraelsko-palestinskog sukoba.

9:23
8:34

Izraelska vojska saopćila je da su njezini avioni gađali infrastrukturu sirijske vojske rano u srijedu, 25. oktobra, te navela kako je to odgovor na lansiranje raketa iz Sirije prema Izraelu.

Vojska je saopćila kako je identificirala dva raketna ispaljivanja iz Sirije koja su pala na otvorene površine u utorak navečer te da je odgovorila topničkom vatrom na izvore ispaljivanja.

8:20

Izraelski ratni avioni pogodili su još jednu džamiju u gradu Gazi u srijedu rano ujutru, javlja Al-Aqsa TV.

"Okupacioni avioni bombardovali su džamiju Hattin u ulici Al-Jalaa", navodi se u izvještaju.

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze uništene 33 džamije.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

7:40

UN-ova agencija za pomoć u Gazi naglašava koliko bi katastrofalan bilo nestanak goriva. Kažu da je to krucijalno za sve njihove operacije u toj blokiranoj enklavi.

"Gorivo mora biti dostavljeno kako bi se osiguralo da ljudi imaju čistu pitku vodu, da bolnice mogu ostati otvorene i da se operacije pomoći za spašavanje života mogu nastaviti", rekla je Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) na mreži X.

Naveli su i kako će danas navečer biti prisiljeni prekinuti svoje djelovanje u Gazi, ako hitno ne dobiju gorivo.

7:17

Nastavljaju se razgovori o mogućem oslobađanju talaca između Hamasa, Kataraca i Izraelaca, uz angažman SAD-a, a raspravlja se i o oslobađanju većeg broja zarobljenika.

"Sada su u tijeku razgovori za oslobađanje veće skupine. Nije došlo do prekida. Pozitivno napreduju", rekao je diplomat upoznat s pregovorima za NBC News, napominjući da "još nije bilo pomaka".

Hamas je dosad oslobodio četiri taoca. Izraelska vojska je rekla da još uvijek drži više od 220.

06.35

Izraelska vojska je saopćila da su njezini avioni gađali infrastukturu sirijske vojske rano u srijedu te je navela kako je to odgovor na lansiranje raketa iz Sirije prema Izraelu.

Također, vojska je saopćila kako je identifikovala dva raketna ispaljivanja iz Sirije koja su pala na otvorene površine u utorak navečer te da je odgovorila na izvore ispaljivanja.

Naveli su i da su borbeni avioni "pogodili vojnu infrastrukturu i minobacače koji pripadaju sirijskoj vojsci.

Vojska nije dala dodatne detalje. Nisu optužili ni sirijsku vojsku za ispaljivanje dvije rakete koje su u utorak pokrenule sirene za zračnu uzbunu na Golanskoj visoravni koja je pod izraelskom okupacijom. 

Reuters javlja kako nije bilo komentara iz Sirije.

Izrael je u posljednjim danima razmijenio vatru sa libanskim Hezbolahom i militantima u Siriji, a riječ je o širem sukobu oko sjeverne granice u vrijeme dok se na drugoj strani bori sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije