Ministarstvo zdravlja Palestine: U sukobima s Izraelom ubijeno 3038 djece

1
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo zdravlja Palestine: U sukobima s Izraelom ubijeno 3038 djece
Foto: AA / Fotografije iz Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardovanja

Najmanje 7.326 Palestinaca, uključujući 3.038 djece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopćeno je iz ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Ranije ove sedmice američki predsjednik Joe Biden doveo je u pitanje pouzdanost izvještavanja od strane ministarstva - jer Ministarstvo zdravlja vodi Hamas. Biden nije ponudio nikakve dodatne dokaze kojima bi objasnio svoj stav.

Ministarstvo zdravlja Gaze odgovorilo je dokumentom od 212 stranica u kojem su navedena imena i identifikacioni brojevi hiljada Palestinaca za koje su vlasti Hamasa, koje kontrolišu Gazu, rekli da su ubijeni u izraelskom bombardovanju.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Omar Shakir, izraelski i palestinski direktor Human Rights Watcha, rekao je da nije vidio nikakve dokaze koji upućuju na manipulaciju ovim brojevima.

"Redovno pratimo kršenja ljudskih prava u Pojasu Gaze tri decenije, uključujući nekoliko rundi neprijateljstava. Generalno smatramo da su podaci koji dolaze iz ministarstva zdravlja pouzdani", rekao je.

Podsjetimo, rat je izbio 7. oktobra nakon što su Hamasovi militanti upali preko granice Gaze, ubivši 1.400 ljudi, većinom civila, i uzevši najmanje 229 ljudi za taoce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije