Upozorenje za kupače: Na Mediteranu u moru viđena riba koja "kida" ljudsko meso

0
Radisarajevo.ba
Upozorenje za kupače: Na Mediteranu u moru viđena riba koja "kida" ljudsko meso
Foto: Printscreen / YouTube / Riba naduvačica

Vlasti na Kritu upozoravaju na sve veće prisustvo otrovne ribe koja možda da izazovu čak i amputacije dijelova tijela ljudi.

Ribari takođe izražavaju veliku zabrinutost zbog porasta populacije srebrenaste naduvače u vodama Dodekaneza i Kritu i navode da su ribolov i turizam ugroženi.

Naduvača, koja je prvi put primjećena pre 20 godina, prijeti da totalno onemogući ribolov, a ribari pozivaju državu i region Krita da obavijeste turiste kako bi bili oprezni i da istovremeno finansiraju "borbu sa ribom" jer su štete po morsku sredinu već ogromne!

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Janis Andrulakis, predsjednik prefekture Heraklion, navodi da je zabilježen veliki broj nesretnih slučajeva koje je izazvala srebrnasta naduvača koja je porijeklom iz Indijskog okeana.

"Već smo rekli vlastima regiona Krit da obavijeste turiste o naduvačici jer su agresivne. Mogu da se pojave na 20 mjesta oko Krita i da izađu do skočnog zgloba kupača.

Da li se sjećate slučaja djeteta u Sitiju koga je ugrizla prije godinu i po dana? Dijete je moralo na operaciju. Imali smo i još jedan slučaj na Kalimnosu... Do sada je bilo osam nezgoda. To su samo slučajevi za koje se čulo, vjerujem da ih ima mnogo više, ali ih navodno kriju da ne bi bilo štete za turizam", tvrdi Andrakulis.

Direktor istraživanja u nacionalnoj laboratoriji Gorgos Cerpes također potvrđuje da je bilo napada naduvače na kupače.

Riba čiji izgled stvara nelagodu: Da li biste je pokušali upecati?

Riba čiji izgled stvara nelagodu: Da li biste je pokušali upecati?

"Neki napadi su se završavali amputacijom. Srebrnasta naduvača je na primjer jednom čoveku otkinula komad prsta dok je plivao. Imali smo i takvih situacija. Čovjek može da vidi da se nešto sija i kreće. Zato je dobro da bude oprezan dok pliva", navodi Cerpes. Srebrenasta naduvačica stigla je do Mediterana preko Sueckog kanala.

Podsjetimo, riječ je izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti, koja u mišićima, polnim žlijezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin.

Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao "fugu", koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama. Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida, pišu srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije