Djevojčicu u moru ubola riba zmaj: "Vrištala je od bolova, ali smo brzo pronašli rješenje"

0
Radiosarajevo.ba
Djevojčicu u moru ubola riba zmaj: "Vrištala je od bolova, ali smo brzo pronašli rješenje"
Foto: Pixabay / Dragon Fish

Boravak na moru uz mnogo užitaka, ponekad zna donijeti i opasnost. Tako je jednu djevojčicu na ljetovanju u Grčkoj, dok je izlazila iz mora, ubola tzv. riba zmaj.

Poznata je kao dragon fish, riba zmaj, drakena, iliti weeverfish, a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora!

Inače, živi u dubinama ali sve češće se ostvaruje blizak susret sa njom u plićacima gdje je skrivena u pijesku ili među kamenjem.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Nakon nezgode koja se dogodila ovoj djevojčici, oglasio se i njen otac Aleksandar Tomić, koji je ispričao je šta se tačno dogodilo tog dana kad je njegova kćerka nagazila na opasnu životinju i dobila veoma jake bolove.

"Nisam znao šta se desilo, da li se posjekla, nije mi bilo jasno da toliko vrišti. Pogledao sam nogu i isprao sam vodom. Bio je jedan dečko, spasilac na plaži i rekao nam je da je to dragon fish, rekao nam je da stavimo nogu u vruću vodu", kazao je Tomić.

Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu: Ne postoji protuotrov, a ima je i u Jadranu

Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu: Ne postoji protuotrov, a ima je i u Jadranu

Odmah su donijeli vruću vodu iz obližnjeg kafića, a kada su oprali mjesto uboda, djevojčica se osjećala puno bolje.

"Ona je stvarno vrištala od bola, pričala je da ne može izdržati bol. Poslije vruće vode bilo je sve bolje i bolje. Zvali smo doktora, koji nam je rekao da što prije damo neki antialergetik i brufen.

Njoj je već bilo bolje, manje je boljela noga. Doktor je rekao i da ga zovemo ako dobije gušenje, na svu sreću toga nije bilo" ispričao je otac djevojčice.

Njemu su rekli da se ovakve situacije dešavaju, otprilike, jednom mjesečno a riba zmaj postoji i u Jadranskom moru.

Ulovljen "morski đavo", jedna od najvećih riba u Jadranskom moru

Ulovljen "morski đavo", jedna od najvećih riba u Jadranskom moru

"Mnogo lakše djeca podnose to, nego odrasli. Srčani bolesnici mogu i infarkt da dožive. Supruga je postavila objavu na grupi, da bi ljudi znali šta se radi u takvim situacijama. Vruća voda je najbitnija. Da se stavi flaša vode za svaki slučaj, pa će se ugrijati", ispričao je Aleksandar Tomić.

Inače, djevojčicina majka je nakon događaja objavila na društvenim mrežama da je njeno dijete ubola ova riba i, takođe, naglasila da joj je spasilac savjetovao da stavi vruću vodu na mjesto uboda, pišu srbijanski mediji. 

Šta raditi u slučaju uboda ribe zmaja?

Preporučuje se da se mjesto uboda što stavi u vodu čija temperatura iznosi od 40 do 42 stepena! Zanimljivo je da je otrov ovih riba termolabilan, odnosno da nije puno opasan na temperaturama vode iznad 40 stepeni.

Obavezno se obratiti što prije ljekaru! Postoje razni antibiotici, analgetici koji mogu da ublaže potencijalne probleme po ljudsko zdravlje koje otrov može da izazove.

Prilikom uboda, otrov deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, dospijeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože.

Sljedeći simptomi uboda su uglavnom jaka glavobolja, bol u predjelu srca i otežano teško disanje, a može da izazove i paralizu govora

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije