Umro od posljedica COVID-a nakon što su ga antivakseri nagovorili da napusti bolnicu

3
Radiosarajevo.ba
Umro od posljedica COVID-a nakon što su ga antivakseri nagovorili da napusti bolnicu
Foto: Twitter / Joe McCarron

Jednog penzionera iz Irske oboljelog od COVID-19 iz bolnice "spasio" je talijanski antivakser, da bi ovaj nekoliko dana poslije umro od posljedica iste bolesti.

Pacijenta oboljelog od COVID, Joea McCarrona (67) iz mjesta Dungloe, njegovi su "prijatelji" antivakseri 14. septembra, nagovorili da napusti bolnicu Letterkenny.

Međutim, niti dva dana kasnije hitno su ga prevezli natrag u bolnicu jer je imao ozbiljnih poteškoća s disanjem, a preminuo je 24. septembra.

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

U videu koji kruži internetom, Joe se vidljivo bori s disanjem dok se njegov "prijatelj" antivakser, Talijan Antonio Mureddu, svađa s liječnicima prije nego što će ga iz bolnice odvesti kući.

Antonio, vlasnik restorana i bivši vojnik talijanske vojske, tvrdi da su Joea prisilno strpali na odjel intenzivne njege te da ga oni 'spašavaju' jer će ga liječenje ubiti, piše Jutarnji list.

U isječku se čuje kako kaže:

"Ako ostaneš ovdje, j**eno će te ubiti, Joe".

Video koji je Antonio snimio i kasnije objavio na Twitteru, prikazuje žustru prepirku između Joea i medicinskog osoblja prije nego što će ovaj napustiti bolnicu, dok ga osoblje upozorava da bi kod kuće mogao umrijeti.

Na snimci se vidi jedan neidenfikovani liječnik kako se naginje kako bi razgovarao s Joeom, koji sjedi u invalidskim kolicima teško dišući, i upozorava ga da bi napuštanje bolnice moglo biti opasno po njegov život.

Doktor mu kaže:

"Imate pravo odlučiti što želite, ali mislim da ono što Antonio govori uopće nije u redu. Jedva dišete. Želimo da ostanete kako bi vam pomogli".

Antonio se ubacuje govoreći:

"Ako ostaneš ovdje, j**eno će te ubiti, Joe', i optužuje medicinsko osoblje da je i prije 'ubijalo ljude".

Doktor nastavlja razgovarati s Joeom i kaže mu:

"Jako sam zabrinut za vas. Želim da ostanete u bolnici. Mislim da je ono što Antonio govori vrlo opasno. Ono što govori je pogrešno i vrlo opasno i mislim da vam ugrožava život".

"Bolest koju imate je vrlo teška, i ne lažem vam, mogli biste umrijeti, ali u bolnici biste mogli imati veće šanse jer ćete dobiti kisik i svu potrebnu njegu", rekao mu je doktor.

Međutim, na to se ubacuje Antonio i negira liječnikove riječi, tvrdeći da oni 'lažu':

"Bolje da umre kod kuće nego ovdje ... umrijet će s nama".

Joe, inače bivši radijski DJ, nakon toga je napustio bolnicu i vratio se kući, gdje mu se stanje pogoršalo.

Antonio je "spašavanje" izveo uz pomoć članova Informacijskog centra općeg prava, a u jednom videu objavljenom nakon što je Joe napustio bolnicu, tvrdio je da je ovaj zatražio njegovu pomoć.

Nakon što je Joe u četvrtak ujutro ponovno primljen u Sveučilišnu bolnicu Letterkenny, njegova 38-godišnja supruga Una u ime porodice je objavila saopćenje u kojem kritikuje postupke njegovih "nepromišljenih" prijatelja.

U saopćenju se navodi:

"Una zahvaljuje osoblju bolnice i ispričava se za postupke Joeovih takozvanih lakomislenih prijatelja početkom sedmice. Ni na koji način nisu pomogli Joeovom oporavku. Željeli bismo sve potaknuti da slušaju savjete liječnika".

Nakon što su ga ponovno zaprimili u bolnicu, Joea su stavili na respirator i on je u petak preminuo, a da čitavo vrijeme nije došao svijesti.

Policija trenutno vodi istragu o ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije