Ukrajinski ambasador UN otkrio koje zemlje bi mogle biti naredne mete Rusije

2
Anadolija
Ukrajinski ambasador UN otkrio koje zemlje bi mogle biti naredne mete Rusije
Foto: EPA-EFE / Sergiy Kyslytsya

Ukrajina se neće odreći nijedne svoje teritorije u zamjenu za mirovni sporazum sa Rusijom, rekao je ukrajinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Sergiy Kyslytsya.

Odgovarajući na pitanje novinarke Anadolu Agency (AA) da li će se Ukrajina odreći Krima i regiona Donbasa kako bi postigla mirovni sporazum s Rusijom, Kyslytsya je rekao da je to "nemoguće".

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da Ukrajina prihvati Krim kao rusku teritoriju i prizna nezavisnost otcjepljenih regiona Donjecka i Luganska u Donbasu, na istoku Ukrajine.

"Ne vjerujem da bismo se ikada složili da predamo svoju teritoriju. To je političko samoubistvo", rekao je Kyslytsya, ističući da je podjela Ukrajine ili secesija separatističkih regija "nemoguća".

Dodao je da je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih teritorija "loš za predsjednika (Vladimira) Putina, koji očigledno gubi rat."

Na pitanje da li će Ukrajina pristati da ostane neutralna i da ne bude dio NATO-a, Kyslytsya je rekao da je na ukrajinskom narodu da to odluči kao nacija.

On je rekao kako ne vjeruje da će Rusija pristati na pronalaženje diplomatskog rješenja, ističući da je Moskva "izgubila dio povjerenja" i šta god da kaže mora biti potkrijepljeno akcijama.

"Ako Rusija želi da ublaži sebi štetu, dugotrajnu štetu - jer će Rusija trpiti sada i još mnogo godina - onda se moraju organizovati i biti ozbiljni za (pregovaračkim) stolom. U suprotnom Rusija će biti vojno poražena", dodao je ambasador Ukrajine pri UN-u.

Takođe je ponovio poziv NATO-u da pomogne Ukrajini s "koliko je potrebno oružja" protiv ruske agresije.

"Ako Ukrajina ne bude u stanju da se brani, onda će sljedeća (meta Rusije op.a) biti zemlja NATO-a", rekao je Kyslytsya.

Istakao je i da su Ukrajini potrebna uvjeravanja Zapada i međunarodne zajednice da se "ono što se dešava danas više nikada neće ponoviti."

Govoreći o pregovorima između Rusije i Ukrajine u Turkiye, Kyslytsya je zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na naporima Ankare u posredovanju u okončanju rata.

"Činjenica je da s obzirom na složenost pitanja, ne vjerujem da ima mnogo lidera, osim Erdogana, koji su spremni posvetiti toliko svog vremena i truda," rekao je.

Smatra da je u nacionalnom interesu Turske da ima slobodnu, mirnu i prosperitetnu Ukrajinu kao susjeda.

"Vidim vrlo prosperitetnu i uspješnu budućnost našeg prijateljstva", rekao je Kyslytsya.

Najnoviji pregovori u Istanbulu ocijenjeni su kao napredak u nastojanju da se zaustavi rat koji je, prema posljednjim podacima UN-a, odnio živote najmanje 1.232 civila, a 1.935 ih je povrijeđeno.

Više od četiri miliona Ukrajinaca je također pobjeglo u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, prema procjenama agencije UN-a za izbjeglice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije