Svima je dosta Putinove Rusije: Najpopularnija Google pretraga to potvrđuje

3
Radiosarajevo.ba
Svima je dosta Putinove Rusije: Najpopularnija Google pretraga to potvrđuje
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusi masovno traže izlaz u iščekivanju mračne budućnosti u zemlji razderanoj izolacijom, brutalnom cenzurom i ratom.

Analiza podataka o imigraciji i letovima, kao i intervjui sa stručnjacima, aktivistima i ljudima unutar zemlje, rasvetljavaju kako Rusi koji više ne mogu da žive pod režimom Vladimira Putina pokušavaju da pobjegnu usred predsednikovog rata u Ukrajini i političkih obračuna kod kuće.

Interesovanje Rusa za temu "emigracije“ na Googleu se učetvorostručilo između sredine februara i početka marta. Pretrage pojmova kao što su "putničke vize“ skoro su se udvostručile, a za ruski ekvivalent "političkog azila“ skočio je više od pet puta, piše CNN.

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Teško je tačno utvrditi koliko je Rusa zaista napustilo zemlju ili to planira da učini. Finansijska ograničenja, skok cijena putovanja i sve manji broj izlaznih ruta nakon kaskade obustava letova mogli bi da "zarobe" one kojima je dosta Putinove Rusije.

Od Moskve do sibirske naftne prestonice Novosibirska, i od intelektualnog centra Sankt Peterburga do baze nuklearnih podmornica Murmansk, Rusi traže izlaz u iščekivanju mračne budućnosti u zemlji razderanoj izolacijom, cenzurom i ratom.

U potrazi za emigracijom u poslednjih 30 dana Rusi su petežno odlazili u Australiju, Tursku i Izrael, pored Srbije i Armenije, kao i Gruzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije