Biden: Rusija se ne povlači iz Kijeva, Putin je zatvorio i neke svoje savjetnike

4
AA
Biden: Rusija se ne povlači iz Kijeva, Putin je zatvorio i neke svoje savjetnike
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da postoje naznake da je ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio ili stavio u kućni pritvor neke od svojih savjetnika za koje se navodi da su ga pogrešno usmjeravali o ratu u Ukrajini, ali da nema uvjerljivih dokaza o ovome, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je u Bijeloj kući na konferenciji za novinare govorio o ruskom ratu u Ukrajini i o rastu cijena benzina u njegovoj zemlji.

"Postoji mnogo spekulacija o tome. Nisam siguran, ali postoje indicije da se Putin samoizolovao i otpustio neke od svojih savjetnika ili ih stavio u kućni pritvor", rekao je Biden.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Dodao je da ipak ne može dalje komentarisati ovo pitanje bez postojanja uvjerljivih dokaza.

Biden je također kazao da nema dokaza da su se ruske snage povukle iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

"Nema uvjerljivih dokaza da su do sada povukli sve svoje snage iz Kijeva", rekao je.

Istakao je da je ruski lider Vladimir Putin također pojačao svoje trupe u regionu Donbasa.

"Sumnjičav sam prema Putinu. Ne mogu kazati da je fokusiran samo na Donbas. Ne znam da li će samo ostati u Donbasu i povući se iz drugih dijelova Ukrajine", rekao je Biden.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 1.232 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.935 ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje navode da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od četiri miliona Ukrajinaca pobjeglo je u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije