Putin prijeti EU: "Ako plin ne platite u rubljama, raskidamo ugovore"

11
Radiosarajevo.ba
Putin prijeti EU: "Ako plin ne platite u rubljama, raskidamo ugovore"
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi se obratio javnosti nakon što je potpisao dekret prema kojem strani kupci za ruski plin od sutra moraju plaćaju u rubljima.

Upozorio je da će ugovoriti biti raskinuti ne budu li druge države plaćale za ruski plin u rubljama. Tu odluku je donio, kako je rekao, zbog "jačanja ruskog suvereniteta".

Putin je također rekao da je "ekonomski rat protiv Rusije počeo prije više godina".

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

"Da bi kupovali ruski prirodni gas, moraju otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama. Sa ovih računa od sutra će se vršiti plaćanja za isporučeni gas", rekao je Putin u televizijskim komentarima.

"Ukoliko takve isplate ne budu izvršene, smatraćemo da je to propust kupaca, sa svim posljedicama koje proizilaze. Niko nam ništa ne prodaje džabe, a nećemo se baviti ni dobrotvornim radom – odnosno prekinut će se postojeći ugovori".

Rusija isporučuje oko trećine evropskog gasa, ali su do danas zapadne kompanije i vlade odbile ovaj zahtjev za plaćanjem u rubljama kao kršenje postojećih ugovora koji su utvrđeni u evrima ili dolarima.

Njemačka i Francuska ponovo su odbacile zahtjeve Rusije da evropske zemlje plaćaju svoj gas u rubljama kao neprihvatljivo kršenje ugovora, dodajući da je taj manevar predstavljao "ucjenu", prenosi Reuters.

Govoreći na konferenciji za novinare, njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da još nije vidio novu diplomu koju je potpisao predsjednik Valdimir Putin kojom se nalaže plaćanje gasa u rubljama, dodajući da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući zaustavljanje dotoka ruskog gasa u Evropu.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da su Francuska i Njemačka odbile zahtjev Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije