"Kako bi 9 nezapisanih riječi Joe Bidena moglo utjecati na rat"

0
Radiosarajevo.ba
"Kako bi 9 nezapisanih riječi Joe Bidena moglo utjecati na rat"
Foto: EPA-EFE / Biden u Poljskoj

Sugestija predsjednika Joea Bidena u Poljskoj u subotu da bi "napad Vladimira Putina na Ukrajinu trebao da ga diskvalifikuje sa vlasti" izazvao je međunarodnu političku oluju, piše CNN.

Ipak, Biden je rekao u nedjelju navečer  u Washingtonu novinarima da ne poziva na promjenu režima u Rusiji.

Ali, svjetski odjek ovih primjedbi ostavlja administraciju pred ozbiljnim pitanjima. Neki su strateški i mogli bi uticati na budući tok rata i dosad neuhvatljive nade za prekid vatre. Drugi su politički i odnose se na Bidenovu poziciju kod kuće, usred bujice republikanskih kritika, i na međunarodnom planu, dok nastoji da održi zapadnu koaliciju na okupu.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Neka od pitanja su: "Da li je predsjednikov komentar opasno eskalirao ionako visoke tenzije u najgoroj konfrontaciji između Zapada i Rusije u posljednjih nekoliko decenija?", "Da li je Biden poljuljao međunarodno povjerenje u svoje dosadašnje snažno vodstvo u okupljanju NATO saveza u ujedinjeni front protiv Moskve?", "Hoće li ideja da se Biden nada da će srušiti Putina – čak i ako SAD kažu da to nije istina – ojačati odlučnost ruskog lidera koji se bori protiv pregovora ili ga dovesti do dalje eskalacije ionako nemilosrdnog rata protiv civila?"...

Iz brzine kojom su zvaničnici administracije radili na razjašnjavanju Bidenove primjedbe bilo je jasno da su znali da bi to mogao biti veliki problem koji bi potencijalno mogao znatno pogoršati ionako težak evropski geopolitički obračun.

U napadu koji nije u njegovim skriptiranim primjedbama, Biden je rekao: "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti" pozivajući se na Putina

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da je Biden mislio da "Putinu ne može biti dozvoljeno da vrši vlast nad svojim susjedima ili regionom" i rekao da nije mislio na promjenu režima. Državni sekretar Antony Blinken bio je još kategoričniji tokom putovanja u Jerusalim u nedjelju.

"Nemamo strategiju promjene režima u Rusiji, niti bilo gdje drugo", rekao je Blinken. 

"Svaka ideja da SAD vide sukob kao pokušaj svrgavanja Putina bila bi opasna jer bi sukob podigla na direktnu konfrontaciju između Sjedinjenih Država i Rusije. Biden je pokušao izbjeći taj scenario - posebno blokiranje poljskog plana da pošalje borbene avione sovjetske proizvodnje u Ukrajinu kako bi izbjegao utisak da NATO preuzima direktniju ulogu u ratu. Situacija je već na ivici noža jer ogromne zapadne pošiljke protivavionskih i protivtenkovskih projektila podstiču jak otpor Ukrajine i očigledno izazivaju velike ruske žrtve", navodi CNN.

Na kraju analize, ovaj medij zaključuje:

"Bilo kakav konačni dogovor - i zapravo dugoročni cilj sprječavanja opasnih eskalacija između dvije najveće svjetske nuklearne sile, zavise od toga da razgovaraju jedni s drugima. Već je bilo teško shvatiti kako bi Biden mogao upoznati ruskog lidera kojeg je označio kao ratnog zločinca. Događaji ovog vikenda su to dodatno otežali. I dok američki cilj u Moskvi nije promjena režima, teško je vidjeti bilo kakav smislen dijalog dok je Putin još uvijek na čelu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije