33. dan invazije: Pregovarački timovi Ukrajine i Rusije u Istanbulu

5
Radiosarajevo.ba
33. dan invazije: Pregovarački timovi Ukrajine i Rusije u Istanbulu
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
23:20

Na našem portalu do novog tekstualnog javljanja, možete pratiti uživo šta se trenutno dešava na ulicama najvećih gradova Ukrajine:

 

23:15

Zelenskij i ukrajinski dužnosnici govore da su spremni razgovarati o neutralnosti Ukrajine ako NATO nije spreman prihvatiti tu zemlju kao članicu Saveza.

To bi, u teoriji, ispunilo jedan od zahtjeva ruskog predsjednika Vladimira Putina: da Ukrajina odustane od svojih NATO-aspiracija.

23:00

Delegacija Ukrajine je u večernjim satima sletjela privatnim avionom na aerodrom "Ataturk". Ranije u ponedjeljak u Istanbul je stigla i ruska delegacija.

Pregovori su zakazani za sutra u predsjedničkom uredu u palati Dolmabahce. Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine će trajati dva dana.

22:45

Ukrajinska Državna služba za posebne komunikacije (SSSCIP Ukraine) izvijestila je da su ruske snage pokrenule kibernetički napad na državni telekom Ukrtelecom.

Predsjednik SSSCIP-a Jurij Ščiholj je objavio da je kibernetički napad neutraliziran i da su u toku napori za obnavljanje usluge.

22:30

Britanska obavještajna služba je objavila da se očekuje da će Rusija zbog velikih gubitaka poslati više od 1000 plaćenika u istočnu Ukrajinu.

Ruska privatna vojna firma grupa Wagner, već je prisutna u istočnoj Ukrajini i očekuje se da će poslati više od 1000 plaćenika, uključujući visoke časnike, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Osoblje grupe Wagner navodno je povučeno iz misija u Siriji i drugim dijelovima Afrike jer je prioritet sad na Ukrajini.

22:00

21:30

Spremnici za skladištenje goriva u ukrajinskom gradu Lucku pogođeni su projektilima

21:00

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je u ponedjeljak da se telefonski razgovori s njegovim ukrajinskim i ruskim kolegama nastavljaju u "povoljnom smjeru", javlja Anadolu Agency (AA).

"Mogu kazati da telefonski razgovori koje smo dosad održavali s gospodinom Vladimirom Putinom i gospodinom Volodimirom Zelenskim idu u povoljnom pravcu", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari, glavnom gradu Turkiye, nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu.

Prije nove runde mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije koja bi se trebala održati u Istanbulu u utorak, turski zvaničnici će održati "kratki sastanak" s obje strane, dodao je Erdogan.

Delegacije Rusije i Ukrajine okupit će se u utorak u Istanbulu u momentima dok ruski rat protiv Ukrajine traje već više od mjesec dana.

20:40

Ukrajinci koji su zaposleni na održavanju nuklearne elektrane u Černobilu kažu da su ruski vojnici, koji su zauzeli mjesto zloglasne nuklearne nesreće, podigli oblake radioaktivne prašine kada su vozilima prošli kroz najzagađenije područje.

20:30

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da pregovori o okončanju rata "ne smiju završiti izdajom Ukrajine".

20:05

20:00

Spremnici za skladištenje goriva u ukrajinskom gradu Lucku pogođeni su projektilima u ponedjeljak, izjavio je guverner Volinjske oblasti Jurij Pogulajko, prenosi Anadolu Agency (AA).

Niskoleteće rakete lansirane su iz Bjelorusije, rekao je Pogulajko na platformi Telegram.

Nije podijelio nikakve informacije o žrtvama.

Luck je grad u sjeverozapadnoj Ukrajini, središte Volinjske oblasti. Spada među najstarije antičke slavenske, odnosno ukrajinske gradove i lokacije na kojima su prebivali najstariji Slaveni.

19:30

Rusija je uputila snažan protest Hrvatskoj zbog kako kažu uvredljivih i neutemeljenih optužbi ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg je nazvao ratnim zločincem,saopćila je Ambasada Rusije u Zagrebu.

"Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsjednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive", kaže se u priopćenju.

Rusija protestuje i smatra neprihvatljivim i to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao "režimom" i javno poželio da ne ostane još dugo na vlasti.

"Imajući to u vidu, ruska strana je izrazila snažan protest Zagrebu. Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina", kaže se u ruskom saopćenju.

18:30

18:00

Ukrajinski kik bokser Maksym Kagal poginuo je dok se borio na frontu protiv ruskih snaga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trener uspješnog sportiste Oleg Skirta objavio je da je Kagal, koji je učestvovao u odbrani grada Mariupolja, poginuo tokom sukoba.

Skirta je izrazio saučešće navijačima Kagala i porodici.

Na frontu se bore još mnogi drugi ukrajinski sportisti.

17:50

Gradonačelnik Irpina, blizu Kijeva, rekao je da su ukrajinske snage preuzele punu kontrolu nad gradom koji je bio jedna od glavnih žarišnih točaka borbe s ruskom vojskom blizu glavnog grada, prenosi Reuters.

"Danas imamo dobre vijesti - Irpin je oslobođen", rekao je gradonačelnik Oleksandr Markušin u videopostu na Telegramu. "Razumijemo da će biti još napada na naš grad, no mi ćemo ga hrabro braniti."

17:00

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da bi sastanak između predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog trebao biti održan kada dvije strane budu bliže dogovoru o ključnim pitanjima.

Obraćajući se srbijanskim medijima, Lavrov je dodao da bi svaki sastanak Putina i Zelenskog radi razmjene mišljenja o sukobu u ovom trenutku bio kontraproduktivan, prenosi Reuters.

16:40

16:20

Odbijanje zemalja G7 da kupuju plin u rubljima je put prema prestanku isporuke plina, kazao je Ivan Abramov, zamjenik predsjednika Odbora za ekonomsku politiku Ruske Federacije.

"Ako te zemlje odbiju kupovati plin za rublje, to će definitivno dovesti do prekida njegove isporuke. Imamo jasan stav", rekao je.

Senator je naglasio da Rusija ne može isporučivati plin besplatno.

16:00

Ukrajina tvrdi da se ruski zapovjednik ubio nakon što je saznao da je 90 posto njihovih tenkova u rezervi neupotrebljivo i nepopravljivo jer su dijelovi ukradeni.

15:30

Nacionalna garda Ukrajine objavile je uznemirujuće prizore ruševina u Mariupolju:

15:13

15:00

Predsjednici parlamenata država članica Evropske unije (EU) sastaju se na Brdu kod Kranja (Slovenija) kako bi još jednom osudili rusku invaziju na Ukrajinu i zatražili hitan prekid rata, rekao je predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič prije početka dvodnevne konferencije proces proširenja EU.

Susret će se održati u sjeni rata u Ukrajini, ali je i prilika da se pokaže jedinstvo s Ukrajinom i izrazi podrška demokraciji, miru i vladavini prava.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sudomaćinima skupa Zorčičem i predsjednikom Državnog sveta Alojzom Kovšcom te poruke je naglasio predsjednik Europskog parlamenta Robert Metsol.

 

14:36

Istanbul će biti domaćin sljedećeg kruga mirovnih pregovora između ruskih i ukrajinskih pregovarača, koji bi mogao početi već u utorak, izjavio je ukrajinski zastupnik i pregovarač David Arakhamia.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i ruski čelnik Vladimir Putin razgovarali su jučer o pregovorima, ali nisu javno naveli kada će se razgovori nastaviti.

Turska je radila na tome da se pozicionira kao neutralni saveznik i Ukrajini i Rusiji te kao ključni diplomatski partner na ulazu u crnomorsko područje. To uključuje ugošćavanje trojnih razgovora s ukrajinskim i ruskim ministrima vanjskih poslova u južnom gradu Antaliji, kao i ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua koji je vodio tzv. "shuttle diplomaciju" tokom nedavnih posjeta Lavovu i Moskvi. Turska je pregovore smatrala uspješnim, uprkos nedostatku napretka oko glavne tačke rasprave o humanitarnim koridorima, posebice za opkoljeni grad Mariupolj.

Prilika da ugosti i ukrajinski i ruski pregovarački tim predstavlja korak naprijed za uključivanje Turske u pregovore, nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov došao u Antaliju ranije ovog mjeseca "da razgovaraju, ali ne i odlučuju", dodajući da je bio iznenađen Lavrovljevim nedostatkom ovlasti za pregovore.

Times također izvještava da je Roman Abramovič u Istanbulu vodio pozadinske razgovore s ukrajinskim zastupnikom i krimskim Tatarinom Rustemom Umerovom, nazivajući Abramoviča "neslužbenim izaslanikom predsjednika Putina u pregovorima s Ukrajinom". Niz razgovora koordinirao je predsjednički glasnogovornik Ibrahim Kalin koji je navodno predložio da "Krim i Donbas budu pod dugoročnim zakupom Moskve, slično britanskoj kontroli nad Hong Kongom od 1898. do 1997., a o njihovoj budućnosti da bude odlučeno kasnije", prema Timesu.

Pronalaženje brzog rješenja za krizu u Ukrajini ključno je pitanje za Tursku, zbog njezinog oslanjanja na ruski plin, kao i pšenicu iz obje zemlje usred produljene ekonomske krize zbog koje je vrijednost lire samo prošle godine prepolovila.

Razgovori se odvijaju dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao grupi ruskih novinara da je Ukrajina spremna razgovarati o "sigurnosnim garancijama i neutralnosti" u zamjenu za to da Rusija povuče svoje snage.

Kalin je prošle sedmice za lokalni list Hurriyet rekao da su obje strane "bliske dogovoru" o ključnim pitanjima, posebno tome da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u i "demilitarizaciji".

14:12

Rusija se "ne boji" intervjua koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao nezavisnim ruskim medijima, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak za CNN.

Ruski nadzor nad medijima Roskomnadzor upozorio je u nedjelju ruske novinske kuće da ne emitiraju ili distribuiraju intervju koji je sa Zelenskim obavila grupa nezavisnih ruskih novinara.

"[Mi] se ne bojimo", rekao je Peskov na pitanje čega se boje Rusija ili Roskomnadzor.

"Imamo zakone i vrlo je važno ne objavljivati informacije koje bi predstavljale kršenje tih zakona", dodao je Peskov.

Podsjetimo, Rusija je nedavno potpisala zakon o cenzuri, u kojem se širenje "lažnih" informacija, smatra zločinom i kažnjivo je do 15 godina zatvora.

Ruska vlada svoju invaziju na Ukrajinu nastavlja predstavljati kao "specijalnu vojnu operaciju".

14:07

Novaya gazeta, ruske novine čiji je urednik Dmitrij Muratov prošle godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir, priopćile su da će obustaviti svoje djelovanje do "kraja specijalne operacije u Ukrajini".

Saopćenje dolazi nakon što su novine dobile drugo službeno upozorenje od ruske državne službe za nadzor komunikacija Roskomnadzora.

Roskomnadzor je rekao da Novaya Gazeta nije označila nevladinu organizaciju spomenutu u jednoj od svojih priča kao "stranog agenta" u skladu s ruskim zakonodavstvom.

13:58

Isporuka prirodnog plina iz Rusije u Evropu je stabilna.

Naime, isporuka ruskog prirodnog plina kroz "Sjeverni tok 1", koji prolazi kroz Baltičko more, iznosila je 71.025.104 kilovata na sat.

Plin putuje iz Njemačke u Poljsku.

Ruski Gazprom priopćio je u ponedjeljak da će nastaviti osiguravati opskrbu Evrope prirodnim plinom preko ukrajinskog teritorija.

13:36

Europska komisija pozvala je vlade zemalja članica da zaustave prodaju državljanstava i viza Rusima i Bjelorusima.

Taj potez dolazi usred zabrinutosti da bi ljudi pogođeni sankcijama EU-a zbog ruske invazije na Ukrajinu mogli imati tzv. "zlatne EU vize" ili pasoše EU-a.

Iz Europske komisije navode:

"Neki ruski ili bjeloruski državljani koji su podvrgnuti sankcijama ili značajno podržavaju rat u Ukrajini mogli su steći državljanstvo EU-a ili povlašteni pristup EU, uključujući slobodno putovanje u schengenski prostor, prema ovim programima.

Gotovo 700 najviših političara, poslovnih i vojnih pojedinaca optuženih za podršku Kremlju našlo se na crnoj listi EU zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vlade bi trebale provjeriti imaju li ti sankcionirani pojedinci zlatnu putovnicu ili vizu", kazala je Komisija, te bi trebale hitno odlučiti hoće li te putovnice poništiti ili odmah povući boravišne dozvole.

13:19

13:10

Ukrajinska ministrica gospodarstva Julia Sviridenko rekla je da je rat do sada koštao Ukrajinu 564,9 milijardi dolara u smislu štete na infrastrukturi, izgubljenog ekonomskog rasta i drugih faktora.

Oko 8.000 km cesta i 10 miliona četvornih metara stambenih objekata oštećeno je ili uništeno kao rezultat borbi, saopćila je.

13:00

Posljednji voz iz Sankt Peterburga u Rusiji stigao je u Helsinki u nedjelju navečer, što je označilo kraj željezničke veze između Rusije i Europske unije.

Finska željeznička tvrtka VR privremeno je obustavila vozova iz Rusije, koji su redovno rasprodani od ruske invazije na Ukrajinu.

Mnogi Rusi iskoristili su priliku posljednjih sedmica da napuste domovinu vlakom. Iako tačni podaci nisu dostupni, hiljade ljudi napustilo je Rusiju od invazije. Kako su zemlje EU-a prekinule zračne veze s Rusijom, mnogi su se odlučile za letove preko Turske, Srbije ili željeznicom ili cestom.

Veza nije bila otvorena za sve ljude. U voz su mogli ući samo državljani Rusije i Finske koji imaju vizu i dokaz o cijepljenju protiv COVID-19, koji je priznat u EU. Većina putnika bili su Rusi koji žive, rade ili studiraju u Europi.

Samo iz Rusije od 24. februara u Finsku je stizalo oko 700 ljudi dnevno vozovima.

12:30

Narodna kuhinja u Kijevu u kojoj se hrani oko sedam hiljada ljudi svaki dan - i civila i pripadnika Teritorijalne odbrane koji brane glavni grad Ukrajine:

12:15

Ovo su najvažniji događaji do sada:

Kremlj je rekao da bi novi mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine mogli početi u utorak u Turskoj i rekao da je važno da se razgovori održe licem u lice unatoč slabom napretku u dosadašnjim pregovorima.

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je video intervju s nezavisnim ruskim medijima kako bi pokazao svoju spremnost da razgovara o tome da Ukrajina usvoji "neutralni status", te da također napravi kompromise oko statusa istočne regije Donbas, kako bi se osigurao mirovni sporazum s Rusijom. No, rekao je da nije voljan raspravljati o ukrajinskoj demilitarizaciji i da će Ukrajinci morati glasati na referendumu kako bi odobrili usvajanje neutralnog statusa svoje zemlje.

 Čini se da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio bilo kakve direktne sastanke između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Zelenskog, rekavši da bi to u ovom trenutku bilo kontraproduktivno.

 Grad Mariupolj na jugu Ukrajine na rubu je humanitarne katastrofe i mora biti potpuno evakuiran, rekao je njegov gradonačelnik. Gradonačelnik Vadim Boičenko rekao je da je oko 160.000 civila zarobljeno u gradu bez struje.

 Ukrajina u ponedjeljak ne planira otvoriti nikakve humanitarne koridore za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova zbog obavještajnih izvještaja koji upozoravaju na moguće ruske "provokacije" duž ruta, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

 Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija povukla trupe koje su okruživale Kijev.

 Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj najnoviji obavještajni izvještaj, u kojem se tvrdi da u posljednja 24 sata nije bilo "značajnih promjena" u rasporedu ruskih snaga u Ukrajini.

 Američki predsjednik Joe Biden zanijekao je da poziva na promjenu režima u Rusiji, nakon što je tijekom posjeta Poljskoj rekao da Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti". Na novinarsko pitanje želi li vidjeti da se ruski predsjednik smijeni s dužnosti, rekao je "ne".

 Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da će ruski istražitelji pogledati video koji kruži društvenim mrežama koji navodno pokazuje kako ukrajinske snage muče zarobljene ruske vojnike. Također je rekao da su komentari Joea Bidena da Vladimir Putin ne može ostati na vlasti razlog za zabrinutost.

 Škole u glavnom gradu Ukrajine Kijevu danas će se ponovo otvoriti putem učenja na daljinu (online škola).

11:40

Kanada bi mogla na tržište plasirati više nafte, plina i uranija kako bi pomogla u rješavanju globalne energetske krize i u obuzdavanju skoka cijena, rekao je ministar Jonathan Wilkinson.

Cijene energije snažno su porasle zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, uključujući i američki embargo na rusku naftu, smanjenu opskrbu Europe ruskim plinom i isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT.

11:11

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, rekao je da su odnosi njegove nacije s Kinom na najjačem nivou ikada.

Kina je jedna od zemalja koja nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu, te je vrlo kritična prema zapadnim sankcijama i raspravljanom pokušaju izbacivanja Rusije iz grupe G20.

11:03

Guverner ukrajinske regije Volin Jurij Pogulaiko rekao je da je projektil koji je pogodio skladište nafte u gradu Lutsk lansiran iz Bjelorusije.

Naveo je da niskoleteća raketa lansirana iz Bjelorusije nije bila otkrivena radarom.

Kako je kazao, spasilački timovi rade na području gdje je projektil pao, te još nisu dobili informacije o tome je li eventualno bilo ljudskih žrtava ili povrijeđenih osoba.

"Šta znači pogoditi skladišta nafte na početku poljoprivredne sezone. Kakve to veze ima s ratom. Nisu čak ni dopustili izvoz pšenice", rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

 

10:51

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je u ponedjeljak da je od početka rata u Ukrajini ubijeno 17.000 ruskih vojnika.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage uništile 123 ruska vojna aviona, 127 helikoptera, 586 tenkova, 1.694 oklopna vozila, 1.150 vozila, 66 bespilotnih letjelica, 73 cisterne i sedam čamaca.

Dodaje se da su uništena najmanje 302 ruska artiljerijska sistema, 95 višecijevnih raketnih sistema i 54 sistema protivvazdušne odbrane.

Invazija Rusije na Ukrajinu, koja je počela ruskim napadom 24. februara, izazvala je međunarodnu osudu, dovela do finansijskih sankcija Moskvi i podstakla egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.119 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.790 ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,82 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

 

10:39

10:24

"Cold response 2022", najveća vojna vježba Sjevernoatlantskog saveza (NATO) na Arktiku u zadnjih 30 godina, nastavlja se u hladnim vremenskim uslovima širom Norveške.

Vježba koja je počela 14. marta nastaviće se do 1. aprila. Čak 30.000 vojnika iz 27 zemalja iz Evrope i Sjeverne Amerike dio je vježbe pod vodstvom Norveške te partnera Finske i Švedske.

U saopštenju NATO-a se navodi da je u okviru vježbe raspoređeno 220 aviona, kao i 50 brodova, uključujući dvije grupe nosača aviona iz Velike Britanije i Italije.

10:06

Ukrajinska služba za hitne slučajeve objavila je da je požar u skladištu goriva, koje je pogođeno neprijateljskim granatiranjem u Lucku i zapaljeno, sada pod kontrolom.

09:41

Grad Mariupolj na jugu Ukrajine na rubu je humanitarne katastrofe i mora biti potpuno evakuiran, rekao je njegov gradonačelnik.

Gradonačelnik Vadim Boičenko je poručio kako je oko 160.000 civila zarobljeno u gradu bez struje.

Dvadeset šest autobusa čekalo je da evakuira civile, ali ruske trupe nisu pristale da im omoguće siguran prolaz, dodao je.

"Ruska Federacija igra se s nama", naglasio je.

09:24

Još jedna osoba iz Ukrajine govorila je uoči predloženih mirovnih pregovora u Turskoj.

Igor Žovka, zamjenik predstojnika ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je "Turska među onim zemljama koje bi mogle postati jamci naše sigurnosti u budućnosti", navodi Reuters.

08:56

Uoči mirovnih pregovora, s ukrajinske strane došlo je do određenog "smanjenja očekivanja".

Naširoko se citira kako predsjednik Volodimir Zelenski pozdravlja nove pregovore, rekavši da se nada da će oni donijeti mir "bez odgađanja".

Međutim, Reuters je upravo sada objavio citat savjetnika ministarstva unutarnjih poslova Vadima Denisenka, uoči razgovora ukrajinskih i ruskih predstavnika u Turskoj, rekavši:

"Mislim da neće biti ikakvog pomaka u glavnim pitanjima".

08:38

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski reagirao je na pokušaj Rusije da cenzurira njegov intervju s nezavisnim ruskim novinarima, rekavši da su Moskvu "uplašili" novinari "koji znaju reći istinu".

"Snažni ljudi naše snažne zemlje, danas je dan kada se uvijek iznova uvjeravam koliko smo daleko od Ruske Federacije", rekao je Zelenski u svom najnovijem video obraćanju u nedjelju.

"Zamislite samo, u Moskvi su se uplašili zbog mog intervjua s ruskim novinarima. Od onih koji među njima znaju reći istinu."

Podsjetimo, moskovski nadzornik medija, Roskomnadzor, u nedjelju je izdao priopćenje u kojem upozorava ruske novinske kuće protiv ponovnog emitiranja ili distribucije ovog intervjua.

"(Oni) su uništili slobodu govora u svojoj državi, (i) pokušavaju uništiti susjednu državu. Prikazuju se kao globalni igrači, a plaše se relativno kratkog razgovora s nekoliko novinara", rekao je Zelenski. "Pa, ako postoji takva reakcija, onda radimo sve kako treba. Znači da su nervozni."

Dugi videointervju, objavljen u cijelosti na Telegram kanalu Zelenskog, sadržavao je pitanja nekih od najistaknutijih nezavisnih ruskih novinara, uključujući autora Mihaila Zygara i Tikhona Dzyadka, glavnog urednika nedavno zatvorenog kanala TV Rain.

08:01

Raketa koja je pala na skladište nafte u Lucku ispaljena je s područja Bjelorusije.

Letjela je na maloj visini pa je radari nisu uspjeli otkriti.

Prema prvim informacijama nema žrtava.

07:41

Zvijezde filmske industrije odali su priznanje Ukrajini i njenim građanima na 94. dodjeli Oskara u Los Angelesu u nedjelju.

Mila Kunis, koja je rođena u Ukrajini, odvojila je trenutak dok je predstavila kandidata za najbolju pjesmu godine i nastup kako bi se pozabavila patnjom u svojoj domovini.

"Kada svjedočite snazi i dostojanstvu onih koji se suočavaju s takvom devastacijom, nemoguće je ne biti dirnut njihovom otpornošću. Ne možemo a da ne budemo zadivljeni onima koji pronađu snagu da nastave da se bore kroz nezamislivu tamu", rekla je Kunis, između ostalog.

 

7:14

Ruske snage su navodno napustile grad koji su zauzele neposredno ispred nuklearne elektrane Černobil nakon protesta stanovnika.

Prema pisanju Reutersa, gradonačelnik Juri Fomičev rekao je da su vojnici završili posao "koji su namjeravali obaviti" i napustili grad Slavutič.

Ruske snage su u subotu preuzele kontrolu nad Slavutičem i nakratko pritvorile gradonačelnika.

Ali, zbog njihove okupacije protestovali su stotine lokalnih Ukrajinaca koji su izašli na ulice noseći zastave, a on je kasnije pušten.

Slavutič je dom uglavnom radnika potrebnih za održavanje nuklearne elektrane u Černobilu koja je sada izvan mreže.

33. dan ruske invazije

U toku je 33. dan ruske invazije na Ukrajinu. Američki predsjednik Joe Biden porekao je da poziva na promjenu režima u Rusiji.

U Turskoj bi se ove sedmice trebali sastati predstavnici Rusije i Ukrajine u novom krugu pregovora.

Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija povukla trupe koje su okruživale Kijev nakon što je pretrpjela značajne gubitke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije