Rusija blokirala njemački list Bild

2
Radiosarajevo.ba
Rusija blokirala njemački list Bild
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruske vlasti blokirale su danas njemački list Bild, u sklopu svojih napora da kontrolišu informacije o sukobu u Ukrajini.

Ruski regulator za medije Roskomnadzor objavio je da je blokirao stranicu njemačkog lista na zahtjev tužioca.

Instagram i Facebook stranice Bilda su već blokirane u Rusiji nakon što je Roskomnadzor naveo da se te stranice koriste za pozivanje na nasilje protiv ruskih vojnika.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Ruske vlasti su zatvorile pristup stranim medijskim stranicama, uključujući BBC, Euronews, Glas Amerike koji finansira američka vlada, Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), kao i njemački Deutsche Welle i letonski Meduza.

Redakcija Bilda navela je da je na svoju stranicu stavljala vijesti na ruskom jeziku o ratu u Ukrajini, dodajući da Rusija ide ka "totalitarnoj diktaturi". Dijelovi uživo videosnimaka Bilda su titlovani na ruski. Njemački list je dodao da ima i svoj nalog na ruskom na društvenoj mreži Telegram.

Uredništvo Bilda potvrdilo je blokadu i dodalo da je to potvrda da to što rade novinari lista predstavlja "rad za demokratiju, slobodu i ljudska prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije