Vučić opet po svom: 'Đukanović me ogovara, priča okolo da sam mali Putin'

7
Radiosarajevo.ba
Vučić opet po svom: 'Đukanović me ogovara, priča okolo da sam mali Putin'
Foto: N1 / Putin i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se u nedjelju na istup američkog predsjednika Joea Bidena koji je nazvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina 'krvnikom' i rekao da ga ta izjava zabrinjava.

"Zabrinjava me situacija u Ukrajini. Sve me zabrinjava. Vi vidite jednu, rekao bih, navijačku opredijeljenost i bezbroj tumačenja, ali ono što je za nas najvažnije jest da mi čuvamo sebe, rekao je Vučić tijekom gostovanja na TV Prva, prenosi Blic.

Dodao je da je tokom posljednjeg gostovanja na toj televiziji već predvidio da će se ići u pravcu većih sukoba.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

"Bidena poznajem kao vrlo opreznog čovjeka koji sve priprema. Ja sam u našem prvom razgovoru shvatio da ima tim koji ga izuzetno priprema, ako je nešto rekao, nije to rekao slučajno", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na pisanje The Guardiana da je "mir u našoj regiji ugrožen", za što je Vučić ustvrdio da je "laž". Podsjetimo, britanski list objavio je da je mir na Balkanu ponovno ugrožen te da se vlade EU moraju suprotstaviti srpskoj vladi prije nego što bude kasno. U analizi o situaciji u Europi, Velikoj Britaniji, EU i Zapadnom Balkanu spominje se i Srbija Aleksandra Vučića kao "Putinov trojanski konj".

Prokomentirao je i tezu da Rusi u svojim medijskim izvještavanjima o sukobu u Ukrajini danas koriste isti rječnik koji su SAD i zapadne europske zemlje koristile prilikom izvještavanja o napadima NATO-a na Srbiju 1999. godine. Dodao je da izgleda kao da se Rusi "igraju američkim rječnikom".

"Cijeli rječnik koji je NATO koristio u agresiji protiv Srbije, Rusi danas, iz šale ili za ozbiljno, ponavljaju iste riječi. Kako su oni govorili humanitarna katastrofa na Kosovu, tako Rusi sada govore o humanitarnoj katastrofi u Donbasu... Kao da se igraju s Amerikancima i njihovim rječnikom", rekao je Vučić.

Primijetio je i da Rusi govore kako "sprječavaju genocid u Donbasu", podsjećajući da su zemlje NATO-a isto govorile kako sprječavaju genocid na Kosovu.

"Sve što su Amerikanci govorili po pitanju Kosova, sada Rusi govore na isti način", smatra Vučić.

Dodao je i da je čitao saopćenje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i izaslanika Prištine Besnika Bislimija te je komentirao da je to "takva drskost i bezobrazluk". Lajčak je, naime, izrazio nadu da odluka vlasti u Prištini da ne dozvoli glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima u Srbiji neće negativno utjecati na dijalog Kosova i Srbije te da će se Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sresti kada se u nečemu slože.

"Vidite što rade Albin Kurti i Milo Đukanović, oni koriste priliku, jedini posao je da idemo ogovarati Srbiju, idemo govoriti da je Vučić mali Putin ne bismo li cijeli Zapad natovarili na vrat Srbiji. Srbija o njima nikad ne govori, da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu. Kao taj list Guardian, ni ništa drugo ne rade, osim što lažu", komentirao je Vučić i dodao da su u pitanju "plaćeni članci u britanskom Guardianu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije