Europska država nudi: Želite raditi s Rusima, a da vas ne ruže? Dođite nama

1
Radiosarajevo.ba
Europska država nudi: Želite raditi s Rusima, a da vas ne ruže? Dođite nama
Foto: Unsplash / Ilustracija

Firme koje žele nastaviti prodavati robu u Rusiju, ali žele izbjeći bilo kakve negativne posljedice s obzirom na zapadne sankcije i reputaciju, imaju novog prijatelja koji im nudi pomoć - a to je Kazahstan.

Naime, u intervjuu za portal Politico u utorak, Timur Sulejmenov, prvi zamjenik šefa kabineta kazahstanskog predsjednika, rekao je da kompanije koje su se našle pod pritiskom da povuku svoje poslovanje iz Rusije žele ostati negdje u ruskom susjedstvu, a oni bi, kaže, željeli biti taj susjed.

Europska komisija, kako tvrdi, dala je svoj blagoslov ovom konceptu nakon sastanka s visokim predstavnikom EU za trgovinu Valdisom Dombrovskisom u Bruxellesu. Sulejmenov je istaknuo kako Kazahstan ne nudi način da se zaobiđu međunarodne sankcije, već da pomogne firmama da legalno prodaju robu poput tena i majica Rusima.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

"Europske firme napuštaju Rusiju ili zbog sankcija ili zbog pritiska javnosti, dioničara i iz etičkih razloga", rekao je. "

Oni žele biti negdje u susjedstvu, a mi bismo željeli biti taj susjed", dodao je Sulejmenov. "Trgovina je trgovina i te kompanije bi željele sudjelovati na ruskom potrošačkom tržištu".

Ponuda iz Kazahstana te tvrdnja da ponudu podržava Europska komisije, vjerojatno će ponovno potaknuti rasprave o firmama koje žele manevrirati po pitanju etičkih pitanja u vezi poslovanja u Putinovoj Rusiji, piše Jutarnji list.

Firme vagaju rizik zadržavanja svojih ruskih poslovnih operacija, naspram sve glasnijih poziva aktivista na bojkot zemlje. Kazahstan, inače, ima povlašten pristup ruskom tržištu putem Euroazijske ekonomske unije.

Sulejmenov u intervjuu kaže kako želi provjeriti s Komisijom ima li prigovora na "prilike" koje ruska invazija na Ukrajinu pruža Kazahstanu da privuče europska poduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije