Ukrajina izgubila prvi tenk Challenger 2, samo nekoliko dana nakon što su se njime pohvalili

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajina izgubila prvi tenk Challenger 2, samo nekoliko dana nakon što su se njime pohvalili
Foto: Screenshot / X.com / Facebook / Uništeni tenk

Po svemu sudeći, ukrajinske oružane snage izgubile su svoj prvi tenk Challenger 2, koji su dobile od Velike Britanije.

Video koji je kružio internetom u ponedjeljak, 4. septembra prikazuje Challenger 2, koji je bio u sastavu 82. zračno-jurišne brigade, u plamenu na strani ceste izvan mjesta Robotine, u južnoj ukrajinskoj oblasti Zaporižja.

Vijest o gubitku 69 tona teškog Challengera 2, od njih 14, koliko ih je Britanija poslala Ukrajini, dolazi samo nekoliko dana nakon što se ukrajinsko ministarstvo odbrane pohvalilo tim tenkovima u videointervjuu s vojnikom 82. brigade.

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Vojnik je u tom videu pohvalio Challenger 2 zbog njegove dalekometne vatrene moći i izvrsne zaštite u poređenju s tenkovima sovjetskog tipa. Iako još nema snimki toga kako Challengeri u sklopu ukrajinske 82. brigade ispaljuju projektile iz svojih 120-milimetarskih topova, video zapaljenog tenka ironično naglašava njihovu sposobnost preživljavanja.

Naime u njemu se vidi da je kupola gorućeg Challengera 2 još uvijek pričvršćena za njegov oklop.

Jedna od glavnih slabosti sovjetskih tenkova T-72, T-80 ili T-90 je to što takvi tenkovi imaju tri člana posade, koji imaju automatske punjače za glavni top. Britanski, američki i zapadni tenkovi generalno imaju četvrtog člana posade koji ručno puni top.

Novi napad dronovima na Moskvu

Novi napad dronovima na Moskvu

Kada T-72 primi direktan pogodak i njegovo streljivo se rasprši, eksplodira poput vatrometa. Vrlo često i kupola i ljudi koji se nalaze u njoj budu izbačeni iz tenka. "Samo odletite negdje u polja. Nemate puno šanse za preživljavanje", poručuje tenkista iz 82. brigade, bivši član posade oklopnog vozila T-80.

Nasuprot tome, Challenger 2 pohranjuje streljivo u posebne odjeljke duž kupole koji eksplodiraju 'prema vani' dalje od posade kada budu pogođeni. "Ovdje je sve dizajnirano za ljude", objasnio je tenkista.

Nije poznato zbog čega je izgorio Challenger 2 na cesti kod Robotine. Ali poznato je to da 82. brigada i njena sestrinska jedinica, 46. zračno-desantna brigada, napreduju od oslobođene Robotine jugoistočno prema selu Verbove. Njihov krajnji cilj, Melitopolj pod ruskom okupacijom, nalazi se 80-ak kilometara južnije duž autoceste T0408/T0401.

Prema tenkisti iz 82. brigade, Ukrajinci radije koriste svojih 14, tačnije sada 13 tenkova Challenger 2 kao vatrenu podršku velikog dometa, u potpunosti iskorištavajući njihovu izvrsnu dnevno-noćnu optiku, preciznu kontrolu paljbe i moćne glavne topove. "To je stroj dizajniran za rad na velikoj udaljenosti", kaže tenkista.

Očigledno su Rusi taj Challenger 2 uhvatili na prepad na cesti, daleko od ikakve sigurnosti. Moguće je da je britanski tenk naletio na minu ili ga je pogodilo topništvo, nakon čega je dokrajčen dronovima natovarenim eksplozivom.

U tri mjeseca protuofenzive Ukrajinci su izgubili samo šest od svojih 105 tenkova zapadne proizvodnje: Pet od 71 Leoparda 2 i jedan od 14 Challengera 2. Niti jedan od 20 isporučenih Leoparda 1A5 još nije uništen.

Još mnogo tenkova je na putu prema Ukrajini dok traje protuofenziva - 14 Leoparda 2, 31 M-1 Abrams američke proizvodnje i možda još 145 Leoparda 1A5. Da, Ukrajina gubi tenkove, uključujući neke od svojih najboljih modela, ali ne može se reći da ih ponestaje, piše Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije